Mai mulţi parlamentari PSD propun ca absolvenţii care nu au luat bacalaureatul să poată urma un an de pregătire la facultate

andronescu_roz.jpgParlamentarii social-democraţi Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţean propun într-un proiect de lege ca absolvenţii care nu au luat bacalaureatul şi care au terminat liceul cu cel putin nota 7 să aibă “dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de senatele universitare, un an pregătitor” de facultate.

Propunerea legislativă semnată şi de 42 de senatori PSD a fost depusă miercuri la Camera Deputaţilor şi vizează modificarea articolului 77, alineatul 1 din legea educaţiei naţionale1/2011. Actul normativ stipulează că “absolvenţii învăţământului liceal cu diplomă de absolvire şi media de a absolvire cel puţin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licenţă, organizate legal în universitate şi programei de bacalaureat”.

Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi de finanţare a studiilor în anul pregătitor. “Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea parţială sau totală a studiilor efectuate în anul întâi al programului de licenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de senatul universităţii”, se mai arată în proiect.

În plus, iniţiativa prevede că absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat să beneficieze de finanţare în şcolile postliceale de stat. Aceştia mai pot susţine, în cazul în care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale, gratuit examenul de certificarea a calificării şi pot dobândi certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului şcolar. Absolvenţii învăţământului liceal ar mai beneficia de formare profesională prin ucenicie la agenţii economici din localitate.

Iniţiatorii arată că rezultatele examenului de bacalaureat au adus în situaţia de debusolare circa 100.000 de absolvenţi de liceu şi consideră că este de datoria Parlamentului să intervină cu măsuri care să-i sprijine pe cei capabili şi interesaţi de formarea lor profesională. Modul în care au fost abordate subiectele, lipsa pregătirii corespunzătoare a cadrului general al examinării au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de mulţi dintre elevii cotaţi cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu.

În absenţa unor măsuri de inserţie pe piaţa muncii va creşte îngrijorător riscul unor derapaje de la o evoluţie personală şi normală în cariera profesională normală, argumentează iniţiatorii.AGERPRES