Secretarul de stat Oana Badea dezaprobă proiectul de lege privind intrarea la facultate fără bacalaureat

badea oana.jpgSecretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Oana Badea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind intrarea la facultate fără examen de bacalaureat ar fi fost adoptat tacit “dacă parlamentarii puterii nu ar fi fost atenţi”.

Ea a spus că termenul de dezbatere în Parlament s-a prelungit cu 60 de zile. Secretarul de stat în MECTS a acuzat faptul că proiectul de lege nu fusese pus niciodată pe ordinea de zi a Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor unde preşedinte este social-democratul Cristian Dumitrescu. Oana Badea a demontat toate cele patru soluţii propuse de Opoziţie prin proiectul de lege, una dintre acestea ar fi fost organizarea unei reţele de şcoli postliceale.

În acest sens, Oana Badea a susţinut că MECTS a pus la dispoziţie 12.600 de locuri, mai multe decât au fost ocupate (peste 9.000). Totodată, Badea a demontat şi cea de-a doua soluţie privind elevii care provin din licee cu filieră tehnologică, susţinând că 98,5% dintre aceştia au obţinut deja certificate de competenţe. În ceea ce priveşte ucenicia la locul de muncă, Badea a spus că există o lege care reglementează acest lucru.

Comentând cea de-a patra soluţie propusă de opoziţie şi anume faptul că 2.000 de absolvenţi de liceu care au obţinut media peste 7 la bacalaureat ar putea intra la facultate, secretarul de stat a spus că această medie a fost obţinută de 49.888 de absolvenţi de liceu. Referindu-se la acordarea unei sume de bani egală cu ajutorul de şomaj pentru absolvenţii de liceu care au obţinut media peste 7 la bacalaureat, secretarul de stat a spus că acest lucru nu este sustenabil.

“Suntem optimişti şi credem că proiectul va fi retras din dezbaterea parlamentară”, a spus Oana Badea, care consideră că niciun absolvent de liceu care nu a promovat bacalaureatul nu ar trebui să meargă la facultate. AGERPRES