Plata salariilor profesorilor şi demisia prefectului, cerute de sute de sindicalişti la Alexandria

protest alexandria.jpgAproximativ 800 de membri de sindicat din Teleorman, conform estimărilor organizatorilor, au cerut marţi, la Alexandria, la un miting de protest iniţiat de filialele din Teleorman ale Cartel Alfa şi CNSLR-Frăţia, plata salariilor restante ale profesorilor din mai multe localităţi şi demisia prefectului judeţului, Teodor Niţulescu.

Printre cei care şi-au manifestat nemulţumirea s-au aflat sindicalişti din învăţământ şi sănătate, de la primăriile din Alexandria şi Turnu Măgurele, dar şi de la combinatul de îngrăşăminte chimice din municipiul de pe malul Dunării. De asemenea, la miting au participat mai mulţi pensionari din reşedinţa judeţului.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat că pentru prefectul Teodor Niţulescu respectarea Constituţiei şi a legilor înseamnă să nu poată fi plătite salariile profesorilor şi altor categorii de bugetari. “Bugetele consiliilor locale contestate de Prefectura Teleorman au fost adoptate în luna martie, pentru ca acţiunile la instanţa de contencios administrativ să fie introduse de Prefectură în ultima zi din luna august, pentru blocarea lor”, a afirmat acesta. În opinia sa, “prefectul face politică de partid pentru că el are probleme doar cu primarii care nu sunt de culoarea partidului din care face parte”.

Petru Dandea a precizat că în cursul zilei va pleca spre primul-ministru Emil Boc o scrisoare deschisă semnată de reprezentanţii conducerilor principalelor confederaţii sindicale din România, prin care se cere demiterea prefectului judeţului Teleorman. În cazul nerezolvării doleanţelor protestatarilor, liderul sindical a îndemnat la organizarea unei greve generale, ca formă de respingere a poziţiei “unui înalt funcţionar public ce aplică în mod original legile”.

Şi vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Nistor, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, a susţinut că responsabilitatea pentru situaţia profesorilor din Teleorman revine prefectului Teodor Niţulescu, dar şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care cunoaşte problemele dascălilor din Alexandria, Turnu Măgurele şi din mai multe comune, el fiind vinovat deoarece nu a făcut nimic pentru deblocarea plăţii salariilor cadrelor didactice. În opinia sa, este inadmisibil ca lupta politică dintre autorităţile locale să ducă la sistarea finanţării pentru grădiniţe, şcoli şi licee, care au ajuns în situaţia de a nu putea plăti salariile, utilităţile şi alte cheltuieli curente. AGERPRES