Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi consideră că trebuie regândit conceptul de şcoală de artă şi meserii

romaniuc liliana.jpgŞefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Liliana Romaniuc, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că trebuie regândite conceptele de şcoală de arte şi meserii sau de şcoală profesională şi a solicitat primarilor din judeţ să identifice care sunt meseriile cerute în zona fiecăruia dintre ei pentru ca să fie incluse în planul de şcolarizare de anul viitor.

Liliana Romaniuc susţine că şcolile ieşene cu profil tehnic nu mai sunt asaltate de elevi, iar planul de şcolarizare pentru astfel de unităţi de învăţământ se realizează cu mare greutate, motiv pentru care planurile de şcolarizare ar trebui armonizate în funcţie de piaţa muncii, de mediul economic existent.

Conform acesteia, singurele profile tehnice care mai sunt căutate sunt construcţiile, industria de textile şi pielărie sau industria alimentară. ‘Avem şcoli cu profil tehnic care stau una lângă alta, iar clasele de abia dacă sunt ocupate de 15-17 elevi. Trebuie regândit din temelii conceptul de şcoală de arte şi meserii sau cel de şcoală profesională prin prisma unei reorganizări sau a unei restructurări pentru a se crea o ofertă educaţională care să fie în consonanţă cu cererea pieţei de muncă. Nu este normal să şcolarizăm ceva de care piaţa nu are nevoie’, a declarat jurnaliştilor Liliana Romaniuc.

Pentru aceasta, inspectorul şcolar general Liliana Romaniuc a solicitat primarilor din judeţ să identifice care sunt meseriile cerute în zona fiecăruia dintre ei pentru ca să fie incluse în planul de şcolarizare de anul viitor, considerând că ‘nu putem vorbi de eficientizare dacă nu se iau în calcul şi aspectele legate de ce vor face elevii după absolvire’. AGERPRES