Cătălin Baba: “Trebuie să asigur stabilitate şi predictibilitate în cadrul Legii Educaţiei şi să fim deschişi la dialog”

baba-catalin.jpgNoul ministru al Educaţiei Cătălin Baba a declarat, vineri, la preluarea mandatului, că va continua proiectele promovate de predecesorul său, Daniel Funeriu.

“Cred că trebuie să asigur stabilitate şi predictibilitate în cadrul Legii Educaţiei Naţionale şi să fim deschişi pentru dialog. Sunt acte elaborate sau în discuţie cu asociaţii profesionale, care au intrat într-un con de umbră, şi care trebuie avute în vedere. Legea Educaţiei este bine apreciată ca o realizare, beneficiind de o deschidere mai bună în străinătate. Atunci când a fost ea elaborată, începând cu 2007, a întrunit semnăturile asociaţiilor profesionale şi partidelor politice, a fost un pact naţional. Legea Educaţiei nu e o întâmplare, să nu uităm că această lege a fost asumată de două ori de guvernul Boc”, a spus Baba.

Acesta a precizat că echipa sa va încerca să dea dovadă şi de tinereţe, şi de experienţă. “Nu vor fi paşi înapoi”, a dat asigurări Baba. Prezent la ceremonie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a urat succes noului ministru în activitatea sa şi i-a cerut să aplice principiile enumerate – stabilitate, predictibilitate şi dialog – pentru a aşeza învăţământul, cercetarea şi gradul de profesionalism în parametrii doriţi la nivel european.

“Mă bucur că ministrul Baba pomenea de dialog, e nevoie de continuitate, de o comunicare atentă şi delicată către cei ce beneficiază de efectele Legii Educaţiei, ca să ştie ce nu e rău şi ce e bine. Sper că proiectele ministrului Funeriu să fie puse în practică şi să fie continuate cu acelaşi entuziasm”, a spus Ungureanu.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a mulţumit fostului premier Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu pentru tot sprijinul acordat în munca depusă şi a reamintit proiectele sale realizate în ultimii doi ani. El a vorbit despre Legea Educaţiei Naţionale ca despre un proiect legislativ finalizat cu succes, despre proiectul privind învăţământul profesional, care va fi aplicat din septembrie 2012, introducerea clasei pregătitoare (care va atrage 20.000 de copii), reformarea selecţiei resursei umane din universităţi, clasificarea universităţilor, acordarea de granturi de cercetare, modernizarea sistemului doctoral, dar şi despre “readucerea şcolii româneşti în sfera valorilor”.

Daniel Funeriu l-a îndemnat pe noul ministru să nu facă paşi înapoi şi compromisuri cu mediocrităţile, sfătuindu-l să nu uite să facă “cât mai mult sport”. AGERPRES