13 unităţi şcolare din Sălaj sunt propuse pentru desfiinţare în 2012

abrudan_ioan.jpgUn număr de 13 unităţi de învăţământ din Sălaj sunt propuse pentru a fi desfiinţate în anul şcolar 2012-2013, datorită numărului redus al celor care se înscriu la aceste unităţi, a precizat Ioan Abrudan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.

“Reţeaua unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2012-2013 a fost stabilită în funcţie de solicitările transmise de administraţiile publice locale în parte. Prin urmare, în următorul an şcolar, din cauza numărului mic de elevi pentru a putea funcţiona o unitate şcolară, primăriile au propus pentru desfiinţare opt grădiniţe şi cinci şcoli primare”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul general şcolar.

Cele opt grădiniţe care urmează a fi desfiinţate şi transferate ca structuri la şcolile sau alte grădiniţe sunt din localităţile: Ban (devine structură la Şcoala din Bănişor), Cizer (structură la Şcoala Gimnazială “Horea” Cizer), Ciglean şi Brusturi (la Şcoala Gimnazială “Marcus Aurelius” Creaca), Doh (la Măierişte), Stâna (la Grădiniţa Nr.12 Zalău), Vădurele (la şcoala din Năpradea) şi Brâglez (la Şcoala din Surduc).

Şcolile primare care se desfiinţează din toamnă sunt din localităţile: Solomon (devine structură la Şcoala Gârbou), Chizeni (la Şcoala Gimnazială Gâlgău), Dăbâceni (la Grupul Şcolar “Ioachim Pop” Ileanda), Mal (structură la Grupul Şcolar Sâg) şi Sâncraiu Almaşului (structură la Şcoala din Zimbor). La această dată, în judeţul Sălaj funcţionează 456 de unităţi de învăţământ, în acest an şcolar fiind desfiinţate cinci şcoli primare şi grădiniţe.

Un alt aspect avut în vedere la întocmirea planului de şcolarizare pentru noul an de învăţământ a fost numărul de elevi din judeţ. Ioan Abrudan a precizat că populaţia şcolară este în continuă scădere pe anumite segmente de învăţământ, dând exemplul elevilor de liceu, care sunt în număr de 2.745 de elevi (98 de clase) în acest an, pentru anul şcolar viitor fiind propuse pentru înfiinţare doar 92 de clase, care pun la dispoziţie 2.576 de locuri.

“Diferenţa este cu atât mai mare cu cât cel puţin trei clase au fost puse în planul de şcolarizare, pentru a putea onora cerinţele părinţilor în funcţie de domiciliu, cazuri speciale şi alte criterii”, a menţionat reprezentantul şcolar. Pe de altă parte, creşteri se înregistrează la elevii de gimnaziu, unde, la fel ca şi anul trecut, au fost incluse în planul de şcolarizare mai multe locuri decât în anul precedent. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt înscrişi la învăţământul gimnazial 9.734 de elevi, pentru anul următor au fost propuse înfiinţarea a 9.990 de locuri.

Modificări importante în planul de şcolarizare au fost cauzate de trecerea grupei pregătitoare la învăţământul primar. Astfel, numărul grupelor din învăţământul preşcolar a scăzut de la 456 de unităţi anul acesta, la 429 pentru anul şcolar viitor, diferenţa fiind compensată prin atribuirea a 60 de clase la învăţământul primar. AGERPRES