Problemele învăţământului preuniversitar, în dezbatere publică la Alexandria

Organizarea reţelei învăţământului preuniversitar de stat din municipiul Alexandria, în spiritul prevederilor noii legi a educaţiei, s-a aflat în centrul dezbaterii publice organizată marţi la sediul Primăriei din reşedinţa judeţului Teleorman. Edilul şef, Victor Drăguşin, consilieri municipali, funcţionari din primărie, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, directori de şcoli şi părinţi au intervenit în discuţiile privind arondarea locuinţelor pe circumscripţii şcolare, subiectul generând argumente pro şi contra.

Miza este una deosebită în contextul descentralizării, pentru că de numărul preşcolarilor şi elevilor depinde stabilirea unităţilor de învăţământ cu sau fără personalitate juridică. Mai mulţi consilieri locali au afirmat că noutăţile din legea educaţiei nu ţin cont de perspectivă, de viitorul copiilor şi de mobilitatea cadrelor didactice. Primarul Victor Drăguşin a declarat că “în general, pentru emiterea unor decizii corecte era nevoie de o consultare mai largă a comunităţilor locale”.

În opinia sa, probleme pot apărea şi în ceea ce priveşte finanţarea cheltuielilor din învăţământul preuniversitar, “deoarece sunt contradicţii între prevederi din legea educaţiei şi legea finanţelor publice (…), ceea ce dă posibilitatea Curţii de Conturi să aplice ulterior sancţiuni autorităţilor locale şi în demersurile făcute cu bună intenţie”. Pentru a se pregăti o viitoare hotărâre a Consiliului Local într-o perioadă scurtă, această dezbatere publică va fi reluată pe baza actualizării datelor statistice referitoare la numărul real de preşcolari şi elevi ai municipiului, din perspectiva anului şcolar 2012-2913. AGERPRES