Victor Ponta: “Voi conduce un guvern care va aplica strict principiile constituţionale şi legale privind autonomia universitară”

ponta_parlament.jpgPremierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, după întâlnirea cu liderii UDMR, că va conduce un guvern care va aplica strict principiile constituţionale şi cele legale privind autonomia universitară. El a precizat că ambele părţi îşi menţin poziţiile deja exprimate în legătură cu linia de predare în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş.

“Sigur, dânşii au poziţia pe care o cunoaşteţi foarte bine, la fel şi poziţia mea este cunoscută şi anume că autonomia universitară este un principiu constituţional şi european şi legal pe care îl voi respecta şi îl voi reintroduce în toate actele noastre de guvernare. Singura decizie privind modul în care se organizează Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş poate aparţine celor de acolo, din Târgu Mureş, nu de la Bucureşti, iar lucrurile se pot rezolva doar acolo. În rest există o decizie a instanţei care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern şi este exact în direcţia în care am afirmat şi noi că trebuie să aibă loc lucrurile”, a afirmat premierul desemnat.

Întrebat dacă va abroga HG privind UMF Târgu Mureş, Victor Ponta a spus că nu ştie care este soluţia lor juridică, dar că atât timp cât există decizia instanţei, aceasta are precădere faţă de deciziile Executivului.

În legătură cu o posibilă condiţionare a UDMR pentru susţinerea Guvernului în schimbul păstrării hotărârii privind UMF, premierul desemnat a precizat că nu s-a pus problema în aceşti termeni deoarece ambele poziţii erau clare.

“Voi conduce un guvern care va aplica strict principiile constituţionale şi principiile legale privind autonomia universitară. Noul ministru propus al Educaţiei, Ioan Mang, este un universitar provenit tocmai din Ardeal şi dintr-o zonă a Bihorului în care relaţiile interetnice sunt foarte echilibrate şi cred că are şi experienţa şi mentalitatea necesară pentru a rezolva orice fel de conflict în spirit european şi legal”, a mai spus Victor Ponta. AGERPRES