Trei proiecte ale unor liceeni români, prezente la concursul internaţional Intel ISEF

Trei proiecte ale unor tineri români participă la ediţia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) , cea mai mare competiţie dedicată elevilor de liceu din lume care va avea loc în perioada 13-18 mai la Pittsburgh, SUA. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, premiile oferite de Intel ISEF au o valoare de 4 milioane de dolari.

Unul dintre elevii români prezenţi este Ionuţ Alexandru Budişteanu, de la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea, care va prezenta la categoria ”Informatică” un dispozitiv pentru nevăzători.

Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.

Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru ajustarea imaginilor şi trimiterea lor pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.

Tot la categoria ”Informatică” este înscris proiectul lui Tudor Pătuleanu şi Vlad Daniel Pavel de la Colegiul Naţional ”Petru Rareş” din Suceava.

Proiectul celor doi se numeşte ”Pixul digital”, un sistem de digitizare a mişcărilor mâinii în momentul scrierii, care înregistrează automat informaţia pe computer. Scopul platformei celor doi elevi suceveni este de a simplifica sistemul de învăţare, prin a oferi echipament hardware şi software ce digitalizează pe loc scrisul de mână şi îl adaugă într-o bază de date ce poate fi accesată ulterior folosind un portal web. Practic, orice fel de scris este transformat în conţinut digital.

Al treilea proiect românesc din concurs este cel al lui Dragoş Ştefan Gherghescu şi al Alexandrei Elisabeta Matea-Moldovan de la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti.

Proiectul, înscris la categoria ”Medicină şi sănătate”, este o cremă din extracte naturale care vindecă scabia. Medicamentul nu are contraindicaţii şi efecte adverse şi poate fi folosit de toate grupele de vârstă, fiind un unguent 100% natural.

Proiectul răspunde unor probleme de mare actualitate pe plan mondial, şi anume impasul creat de utilizarea pe scară largă a insecticidelor chimice care a dus la apariţia rezistenţei insectelor faţă de acestea şi la manifestarea de către oameni a numeroase fenomene alergice, toxice, cancerigene. O altă problemă actuală identificată de cei doi este poluarea mediului şi necesitatea stringentă de a se interveni cu mijloace de combatere eficiente şi nepoluante împotriva insectelor generatoare de boli.

Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) este cea mai mare competiţie din lume dedicată liceenilor, care adună anual peste 1.500 de tineri din 65 de ţări. România participă la ediţia din acest an pentru a patra oară consecutiv.

Proiectele sunt evaluate apoi de ingineri cu specializări ce acoperă aproape întregul spectru de ştiinţă, toţi având titlul de doctor sau o echivalenţă profesională de 6 ani într-o disciplină ştiinţifică. AGERPRES