Ioan Mang a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei

mang_ioan2.jpgMinistrul Educaţiei, Ioan Mang, şi-a prezentat demisia, a anunţat marţi premierul Victor Ponta.

Şeful Guvernului a precizat că preşedintele Traian Băsescu a acceptat deja ca interimatul la Educaţie să fie asigurat pentru maximum 45 de zile de ministrul pentru dialog social, Liviu Pop.
“Domnul ministru Ioan Mang mi-a solicitat astăzi să-şi înceteze activitatea ca ministru, având în vedere situaţia în care a fost pus – acuzaţii care mai de care, venite într-o sarabandă pe care o cunoaştem şi în primul rând acuzaţii pornite şi susţinute de către cei din PDL şi UDMR”, a spus Ponta.

Prim-ministrul şi-a exprimat susţinerea pentru nevinovăţia lui Mang în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse. “Din punctul meu de vedere, domnul Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţi ani şi sunt absolut convins că în zilele următoare – fără a mai avea presiunea acestei funcţii, care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată – va restabili adevărul. Şi mă va ajuta şi pe mine să înţeleg ce se ascunde în spatele acestor atacuri repetate asupra celor care au fost nominalizaţi pentru funcţia de ministru al Educaţiei”, a afirmat Victor Ponta.

În context, el a explicat că Ioan Mang nu mai putea să aştepte o decizie a comisiei de etică formate de fostul ministru PDL Daniel Funeriu, în condiţiile în care acest for a stabilit un prim termen în cazul lui Mang în preajma examenului de bacalaureat. “Ce m-a făcut să accept demisia domnului Mang: acea comisie de etică formată de fostul ministru Funeriu a luat act de acuzaţiile care i se aduc domnului Mang, sigur, tot de la cineva apropiat fostului ministru, Funeriu, şi în loc să stabilească un termen de două-trei-patru zile în care să stabilească dacă acuzaţiile sunt adevărate sau nu, a fixat ca termen pentru domnul Mang pentru prima întâlnire 15 iunie. Vă rog să remarcaţi că 18 iunie este ziua în care începe bacalaureatul. Deci, Guvernul şi ministrul în funcţie trebuia să aştepte să ţină scandalul o lună de zile şi probabil ţinta adevărată este modul în care vom organiza bacalaureatul şi modul în care guvernul actual gestionează problemele aflate într-un sector fundamental pentru orice ţară, cum este educaţia”, a susţinut Ponta.

Referitor la viitorul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, şeful Guvernului a subliniat că acesta are misiunea de a asigura buna organizare a examenului de bacalaureat. “Am discutat şi cu domnul preşedinte Băsescu şi i-am făcut propunerea, pe care a acceptat-o imediat, ca în perioada următoare, în termen de 45 de zile, prevăzut de Constituţie, un alt membru al Guvernului, ministrul delegat pentru dialog social, domnul Liviu Pop, să asigure conducerea Ministerului Educaţiei şi, cel mai important lucru, organizarea examenului de bacalaureat. În timpul acesta de 45 de zile şi după o consultare mai largă, voi face nominalizarea pentru numirea unui nou ministru al Educaţiei”, a spus Victor Ponta.

Ioan Mang şi-a susţinut marţi nevinovăţia şi şi-a motivat decizia de a demisiona din funcţia de ministru al Educaţiei înainte de analizarea acuzaţiilor de plagiat care i se aduc prin faptul că a dorit să nu afecteze imaginea Guvernului în întreaga Europă. El a arătat că nu putea aştepta până pe 15 iunie, când Comisia de etică de la Ministerul Educaţiei urma să aibă prima întâlnire privitoare la cazul său. “Nu este cazul ca, pentru un lucru pentru care nu sunt vinovat şi se va dovedi în final, să afectăm imaginea Guvernului, aşteptând până în 15 iunie să fim atacaţi încontinuu”, a spus Ioan Mang.

Pe de altă parte, Ioan Mang a declarat marţi că în fosta guvernare Ministerul Educaţiei a blocat 200 de milioane de lei pentru a fi transferaţi la Fondul de rezervă al premierului şi distribuiţi la primăriile PDL. De asemenea, el a afirmat că a descoperit că serviciile de mentenanţă pentru examenele naţionale nu au fost contractate nici până în prezent, pentru a se putea acorda apoi contractul fără licitaţie. “Astăzi suntem în 15 mai. Contractul de service pentru întreţinerea şi supravegherea, mentenanţa echipamentelor şi a bazelor de date pentru examenele naţionale, inclusiv bacalaureat, încă nu este semnat, ceea ce va însemna că, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, se va face încredinţare directă, fără licitaţie. Un alt aspect descoperit după primele zile se referă la fonduri care au fost transferate sau blocate mai întâi de Ministerul Educaţiei şi după aceea transferate în Fondul de rezervă al prim-ministrului pentru a fi distribuite către primarii PDL şi clientela PDL”, a susţinut Ioan Mang. AGERPRES