Profesorul clujean Emilian Merce şi-a lansat volumul intitulat “Tranziţia la români”

Profesorul universitar dr. Emilian Merce, specialist în management şi statistică, şi-a lansat, miercuri, în prezenţa unui numeros public, volumul intitulat “Tranziţia la români”, apărut la Editura Academiei Române.

La evenimentul care s-a desfăşurat la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prof. dr. Emilian Merce a expus punctele de vedere care l-au călăuzit în scrierea acestei lucrări.

“Am ieşit dintr-o societate imposibilă şi am intrat în una mizerabilă. Ambele trebuie judecate cu înţelepciune (…) Stratificarea economică mondială este de esenţă capitalistă, exteriorizată într-o formă piramidală severă. În această structură piramidală, 20% reprezintă raiul capitalist, iar 80% iadul capitalist. Comunismul nu este o plăsmuire abjectă ieşită din raiul capitalist, ci o plăsmuire iluzorie ieşită din iadul acestui sistem”, consideră universitarul clujean. El spune că “pentru cei slabi, capitalismul sălbatic nu a fost, nu este şi nu va fi o soluţie viabilă de revigorare economică”.
Pentru Emilian Merce, corupţia este o trăsătură definitorie a sistemului capitalist şi are “rolul pe care îl are uleiul în funcţionarea unui motor”.

Autorul volumului împărtăşeşte opinia celor ce susţin că omenirea a intrat în era post-capitalistă, iar economia socială de piaţă şi capitalismul reglementat reprezintă opţiunile plauzibile pentru ca omenirea să iasă din crizele morală, financiară, economică şi socială. Volumul aduce în atenţie o parte dintre motivele care au generat şi continuă să întreţină o stare de “tranziţie perpetuă a societăţii româneşti”. Emilian Merce afirmă că, pe fondul teoriei înapoierii economice de secole a României, “s-au săvârşit erori strategice fundamentale pentru dezvoltarea ţării”, iar astăzi “culegem” roadele acestor erori – nu mai avem economie, şcoală, sistem sanitar, instituţii de ordonare socială, sau dacă le avem, “toate sunt şchioape şi, într-o nesfârşită convalescenţă, într-o subordonare tot mai împovărătoare faţă de cei puternici”.
Pe de altă parte, universitarul clujean este de părere că prin aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră a devenit “prizoniera unor reguli care-i sunt, în mare parte, nefavorabile”.

Profesorul Emilian Merce este şeful Catedrei de Analiză economică şi gestiune a USAMV, membru fondator al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCA) şi membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Este evaluator în Consiliul Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior. A fost preşedinte al Asociaţiei româno-franceze pentru dezvoltarea agriculturii (AFRODA). AGERPRES