Consiliul Judeţean şi Universitatea din Craiova colaborează pentru dezvoltarea relaţiilor cu provincia chineză Guangdong

Consiliul Judeţean Dolj şi Universitatea din Craiova au încheiat, miercuri, un protocol de colaborare care vizează identificarea unor instituţii de învăţământ superior din provincia chineză Guangdong cu care să fie dezvoltate parteneriate în domeniul educaţional, ştiinţific, cultural şi sportiv.

CJ Dolj, la sfârşitul anului trecut, a încheiat un memorandum de înţelegere cu provincie chineză Guangdong, care prevede dezvoltarea relaţiilor economice, ştiinţifice, schimburi de studenţi, de profesori, o înfrăţire între universităţi.

‘Într-un fel am căzut de acord ca Universitatea din Craiova să fie parte a acestei înţelegeri, iar prin acest protocol ne asumăm unele îndatoriri pe care să le ducem la bun sfârşit şi o parte, şi cealaltă. Privim cu mare deschidere această mare ţară care trebuie să producă în România nişte efecte mai puternice, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale UE. Dincolo de acest protocol pe care-l semnăm azi, vreau să spun că, încă de la constituirea acestui Guvern, am insistat ca unele mari obiective din judeţul Dolj cum este o autostradă, cum este conducta de gaze să poată fi realizate de investitorii chinezi. Pe de altă parte, avem cunoştinţă că în învăţământul preuniversitar se pregăteşte, poate chiar din acest an, o catedră de limbă chineză la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, iar în oglindă să se constituie şi în China o catedră de limba română’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, a afirmat că semnarea protocolului de colaborare reprezintă o oportunitate care va aduce prestigiu instituţiei de învăţământ superior pe care o conduce.

‘Suntem foarte interesaţi să colaborăm cu o ţară mare, cu un dinamism incredibil, ţinând cont de criza pe care o traversează omenirea în acest moment. Pentru Universitatea din Craiova este un prilej de a transfera cunoştinţe către partea chineză şi de a dobândi cunoştinţă din partea lor. Sunt convins că această colaborare va aduce prestigiu universităţii. Ne raliem acestor eforturi pe care le faceţi de a reînnoda această tradiţie a relaţiilor cu China. Sunt convins că Universitatea din Craiova va şti să profite de această oportunitate’, a declarat Dan Claudiu Dănişor.

La eveniment a participat şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Filiala Oltenia, Nicolae Ploscaru, care a afirmat că în România există posibilităţi mari de investiţii din partea chineză.

‘Regiunea Oltenia, prin Consiliul Judeţean Dolj şi Agenţia de Dezvoltare Regională, a depus mai multe proiecte în China, la cel de-al treilea Congres mondial pe infrastructură, proiecte care au trezit interes. Răspunsul pe care l-am primit imediat a fost că şi-ar dori proiecte mult mai mari, proiecte care să aibă valoare mare, de ordinul miliardelor de euro sau de dolari. În septembrie se aşteaptă o delegaţie a reprezentanţilor unei alte provincii chineze în Dolj pe probleme de agricultură ecologică, mediu şi susţinerea financiară a acestor proiecte, iar în luna noiembrie o delegaţie condusă chiar de preşedintele patronatelor chineze în construcţii va veni în Craiova pentru a discuta la Consiliul Judeţean Dolj proiectele mari ale regiunii. Îmi pare rău să spun că judeţul Dolj este singurul din România care a trimis proiecte în China’, a spus Ploscaru.
La sfârşitul lunii noiembrie 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat împreună cu Wang Shitong, director general adjunct al Biroului de Afaceri Externe al Administraţiei Provinciale Guangdong, un ‘acord de înfrăţire’ între Provincia Guangdong, din Republica Populară Chineză, şi Judeţul Dolj, pentru ‘dezvoltarea schimbului amiabil şi a cooperării’. AGERPRES