Sute de elevi participă la programele Serviciului Judeţean de Salvamont Harghita

Sute de elevi harghiteni participă, în această vară, la programele derulate de Serviciul Judeţean de Salvamont, prin care se doreşte popularizarea activităţii de salvator montan dar şi îmbinarea activităţilor distractive cu cele ecologice.

Şeful Serviciului de Salvamont din Consiliul Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat, joi, că până în prezent s-au organizat o excursie la Lacu Roşu, un concurs de orientare la Odorheiu Secuiesc, dar şi festivaluri de escaladă la Piatra Singuratică şi Ciba.

El a explicat că în timpul excursiilor se fac simulări de accidente, elevilor le sunt prezentate noile utilaje intrate în dotarea Salvamont, dar şi cum se face o salvare de pe munte. Ei sunt învăţaţi de salvatorii montani să folosească harta, busola sau fluierul de avertizare şi cum să se orienteze în situaţia în care s-au rătăcit. În plus, li se prezintă şi frumuseţile zonei şi cum trebuie ele protejate.

Fekete Ors speră că, atunci când vor creşte, câţiva dintre aceşti elevi se vor alătura, ca voluntari, echipelor de salvatori montani.
Serviciul de Salvamont are programe destinate şi cercetaşilor, care cuprind şi cursuri de prim ajutor.

‘ Cercetaşii sunt mai mari, putem să le arătăm echipamentele de salvare, cum ar fi tărgile, pe care ei trebuie să le manevreze, dar şi cum se foloseşte un defibrilator. Nu lipsesc, din acest programe, nici mini-cursuri de prim-ajutor dar nici informaţiile privind ocrotirea şi protejarea naturii’, a spus Fekete Ors.
Acesta a adăugat că şi elevii mai mici sunt duşi în excursii în zonele turistice ale judeţului, dar pentru ei sunt alese trasee nu foarte solicitante.

Peste o mie de elevi harghiteni au participat, anul trecut, la programele derulate special pentru ei de Serviciul de Salvamont din Consiliul Judeţean.

Programele dedicate şcolarilor harghiteni au fost lansate, în premieră, în 2009, cu un număr de aproximativ 100 de participanţi şi au devenit extrem de populare. Ideea a pornit de la faptul că cei mici stau tot mai mult în faţa calculatorului şi a televizorului, nu ştiu ce se întâmplă în natură şi nu prind rădăcini în locurile în care trăiesc. AGERPRES