Ministrul Liviu Pop ar putea să-i ceară premierului aducerea Legii Educaţiei Naţionale în plenul Senatului

pop_liviu1.jpgMinistrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat joi că va susţine modificarea Legii Educaţiei Naţionale în toate punctele în care nu se poate aplica sau se aplică deficitar şi a precizat că nu exclude o posibilă cerere către premier de a aduce legea cât mai curând în plenul Senatului.

Liviu Pop a spus că modificarea Legii Naţionale a Educaţie este un lucru pe care şi-l doreşte şi pentru care va face toate demersurile care îi stau în putere.
Referindu-se la Consiliul Naţional de Etică (CNE), ministrul a afirmat că încearcă degrevarea acestuia de anumite cereri privind plagiatul. În opinia sa, o asemenea degrevare se poate face prin funcţionarea la nivelul fiecărei unităţi şi institut de cercetare a unei comisii de etică care să filtreze cererile şi abia apoi, dacă se consideră, acestea să fie analizate de Consiliul Naţional de Etică.

O altă problemă semnalată de ministrul Educaţiei în ceea ce priveşte activitatea Consiliului Naţional de Etică se referă la anonimatul care “pune un plagiat aşa cum i se pare”. Potrivit ministrului numai în ultima lună au fost depuse 20 de cereri privind plagiatul, peste cele 50 deja existente, iar CNE s-a întrunit de la începutul anului numai de trei ori.
Liviu Pop consideră că ar fi normală o subordonare a CNE Parlamentului.

El a spus, referindu-se la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatele Universitare (CNATDCU), că şi acest organism se află în analiza ministerului, iar în cazul în care va constata o neregulă va lua o decizie în acest sens.

În ceea ce priveşte accesul entităţilor de cercetare şi a instituţiilor de învăţământ superior la baza de date Thomson, ministrul interimar al Educaţiei a afirmat că va rezolva şi această problemă întrucât “acolo, printr-un ordin de ministru, s-a dat exclusivitate unei firme care blochează accesul”. AGERPRES