Deficit de dascăli şi îngrijitori în învăţământul ieşean

gavrila_camelia.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Camelia Gavrilă, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul judeţului în învăţământul preuniversitar există un deficit de posturi pentru dascăli, foşchişti şi îngrijitori.

Conform şefei ISJ Iaşi, 38 la sută din posturile vacantate sunt datorate pensionărilor, 26% demisiilor, diferenţa având alte cauze precum decesele sau concediile fără plată.

Cele mai afectate de lipsa personalului didactic sau nedidactic sunt Colegiile “M. Sturdza”, de Arte “O. Băncilă”, “C. Negruzzi”, “M. Eminescu”, Economic şi Colegiul Agricol “V. Adamachi”.

Camelia Gavrilă a explicat jurnaliştilor că la nivelul judeţului Iaşi totalul posturilor finanţate de consiliul local şi consiliul judeţean este de 12.052, din care 8.877 sunt posturi didactice, 953 sunt auxiliare, 2.200 sunt posturi nedidactice.

Comparativ cu anul 2009, la personalul auxiliar au fost reduse aproximativ 35 de posturi, iar la personalul nedidactic un număr de 111 posturi, 175 de posturi sunt blocate după apariţia Ordonanţei 34/2009, din care: 40 de posturi didactic auxiliar şi 135 nedidactic. Astfel, a fost nevoie de aprobarea unui deficit de 70 de posturi, din care 22 la clasa pregătitoare, 21 la clasa I, 10 la grupe de grădiniţă, 17 la şcoala profesională.

“Acest fapt are drept urmare încălcarea normelor impuse de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, nemulţumiri în rândul părinţilor datorate condiţiilor igienico-sanitare, sustrageri de bunuri din şcoli. De asemenea, nesupravegherea funcţionării centralelor a condus la amenzi primite de conducerile unităţilor din partea ISCIR”, a precizat şefa ISJ Iaşi. AGERPRES