Şeful ISJ Cluj consideră că bacalaureatul ar trebui să fie diferenţiat în funcţie de licee

cuibus_valentin.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, consideră că subiectele la bacalaureat ar trebui să fie diferenţiate în funcţie de licee. El a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu poate fi dat acelaşi tip de subiecte pentru elevi care au număr de ore diferit la aceeaşi materie.

“Trebuie făcută o analiză foarte serioasă, să vedem în ce măsură s-a făcut la şcoală ceea ce trebuia, dar sunt foarte multe lucruri care trebuie modificate, foarte multe lucruri de care trebuie să ţinem cont. Sunt unele care depind de şcoală, sunt altele care depind de ISJ, sunt însă multe care depind de minister sau de politicile educaţionale care se iau la nivel naţional. Cred că este mai bine să fie un bacalaureat diferenţiat, cred în această soluţie pentru că sunt o serie de argumente. În primul rând, ceea ce se întâmplă în unele ţări, cum este Franţa sau Germania, iar pe de altă parte este greu să dai acelaşi tip de subiecte la clase care au, de exemplu, unele 2,58 ore de română pe săptămână, în timp ce altele au 4 ore”, a subliniat Valentin Cuibus.
El a mai spus că în judeţul Cluj rezultatele la bacalaureat sunt comparabile cu cele de anul trecut.

“Liceele teoretice, colegiile au obţinut rezultate mai bune, la partea tehnologică rezultatele sunt ceva mai slabe, dar nu este o diferenţă semnificativă de ceea ce s-a întâmplat anul trecut”, a menţionat Cuibus.

În judeţul Cluj, promovabilitatea la bacalaureat a fost în acest an de 54,30%, iar în 2011 a fost de 54,07%.

Liceul Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca a obţinut în acest an o rată a promovabilităţii de 100%, fiind singurul cu acest rezultat în judeţ, iar două licee particulare – Henri Coandă din Dej şi Grupul Didactica Nova din Cluj-Napoca – au avut promovabilitate zero.
De asemenea, anul acesta, şase eleve clujene au obţinut media 10 la bacalaureat.
În funcţie de rezultatele obţinute în acest an la bacalaureat, pe primele cinci locuri de clasează unităţi şcolare din Cluj-Napoca: Liceul Gheorghe Şincai (100% promovabilitate), Colegiul naţional Emil Racoviţă (98,73%), Liceul teologic baptist Emanuel (98,08%), Liceul Nicolae Bălcescu (96,61%) şi Liceul Avram Iancu (96,40%).
AGERPRES