Tulcea: două medii de 10 la Bacalaureat; promovabilitate de 40,85%

bacalaureat4.jpgCirca 41% din absolvenţii clasei a XII-a din judeţul Tulcea care au participat la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an au obţinut note de trecere, rata de promovabilitate fiind cu aproape trei procente mai mare decât anul trecut.

“Gradul de promovabilitate este de 40,85%, iar prin comparaţie pot spune că acesta este semnificativ şi vom căuta în continuare să îmbunătăţim situaţia. Dacă analizăm pe licee rezultatele obţinute, vom constata că la colegii tehnice procentul de promovabilitate este foarte mic. Atunci când vor apărea şcolile profesionale, copiii care nu pot face faţă exigenţei liceului îşi vor găsi locuri la şcolile profesionale şi atunci procentul de promovabilitate va fi mai mare. Cât timp liceele sunt amestecate cu colegiile tehnice, grupurile şcolare tehnice şi nu vom avea un Bacalaureat diferenţiat vom avea acest procent. Până când se va rezolva proiectul şcolilor profesionale, vom insista pe aceste grupuri tehnice pentru a vedea în ce măsură îi putem ajuta pe absolvenţi”, a declarat, duminică, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea, Dumitru Damian.

El a precizat că două absolvente de clasa a XII-a (una de la Colegiul “Spiru Haret”, cealaltă absolventă a Liceului “Grigore Moisil”) au obţinut media 10,00 la Bacalaureat.
De asemenea, potrivit sursei citate, patru elevi au fost eliminaţi în timpul probelor de Bacalaureat. “Mâine (luni – n. r.) vom primi contestaţiile, acestea urmând să fie soluţionate la Brăila”, a menţionat Dumitru Damian. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat vor fi făcute publice la sfârşitul săptămânii viitoare.

În urma primei sesiuni a examenului de bacalaureat de anul trecut, procentul de promovabilitate înregistrat la Tulcea a fost de 37,18%. De asemenea, anul trecut, doar o singură elevă a obţinut nota 10,00 la Bacalaureat, gradul de promovabilitate înregistrat înaintea contestaţiilor fiind de aproape două ori mai mic decât cel din urma primei sesiuni a examenului de Bacalaureat din 2009, atunci când aproximativ 68% din absolvenţii de clasa a XII-a din judeţul Tulcea care au participat la probe au promovat examenul.

Anul trecut, în urma primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, ISJ Tulcea a înregistrat 650 de contestaţii, de aproape trei ori mai multe decât în anul anterior. AGERPRES