Conducerea ISJ Harghita consideră că directorii liceelor cu promovabilitate zero la Bacalaureat nu ar trebui demişi

ferencz_salamon_alpar.jpgConducerea Inspectoratului Şcolar Harghita consideră că directorii liceelor cu promovabilitate zero la Bacalaureat nu ar trebui demişi, o soluţie pentru rezolvarea acestei problemei fiind introducerea Bacalaureatului diferenţiat pentru liceele tehnologice.

În Harghita au avut promovabilitate zero la Bacalaureat grupurile şcolare din Ditrău şi Joseni şi liceul din Zetea, toate trei fiind în mediul rural. Şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Ferencz Salamon Alpar, a declarat, luni, că directorii acestor unităţi şcolare sunt foarte buni şi soluţia nu este ca ei să fie demişi, ci să se facă o reformă curriculară serioasă iar Bacalaureatul să fie diferenţiat.

“Vorbim despre trei licee cu un singur rând de clasă din mediul rural, care nu au nici 30 de elevi pe clasă. Sunt directori foarte buni, nu aici trebuie să căutăm soluţia, să începem să-i trimitem în dreapta sau în stânga. (…) Dacă se face o reform curriculară serioasă în această direcţie eu cred că aceste licee, într-un alt sistem de Bacalaureat, vor avea şi ele experienţa lor de succes şi directorii aceştia, din punctul meu de vedere, nu trebuie şi nici nu vor fi demişi”, a declarat Ferencz Salamon Alpar.

Acesta a spus că motivul rezultatelor slabe la bacalaureat atât în Harghita cât şi la nivel naţional stă în lipsa reformei învăţământului profesional, în condiţiile în care liceele tehnologice au obţinut rezultatele cele mai slabe iar cele teoretice au avut cele mai bune procente de promovabilitate.

“E nevoie de un bacalaureat diferenţiat. Eu cred că dacă se face o listă la nivel naţional cu toate liceele, se poate trage o linie de demarcaţie între liceele teoretice în susul şi josul listei. (…) Asta arată că faptul că la Bacalaureatul de acest nivel sunt competitive liceele teoretice şi teologice sau mixte, teologice şi teoretice (…). Unde avem grupuri şcolare tehnologice ei au nevoie de un bacalaureat diferenţiat. Nu ar trebui să-i gonim pe toţi la bacalaureat, ar trebui să primească o educaţie profesională prin care să le dăm o meserie şi să aibă şansa să aibă o diplomă de bacalaureat de un alt nivel decât cei din liceele teoretice”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Harghita.

De aceeaşi părere este şi Varga Laszlo, directorul Liceului “Marton Aron” din Miercurea Ciuc, unde procentul de promovabilitate a fost de 90,65 la sută, cel mai bun din Harghita.

Varga Laszlo a declarat că actualul sistem de Bacalaureat este conceput în aşa fel încât favorizează mai mult elevii liceelor teoretice decât pe cei ai fostele licee industriale.
“Acesta este contextul general în care trebuie interpretate rezultatele. Noi, acum, ne bucurăm foarte mult dar nu ne îmbătăm cu apă rece. Trebuie să ne păstrăm totuşi calmul pentru că nu trebuie să fim triumfalişti. Primul loc pe judeţ este un rezultat normal, nu este o surpriză, şi în anii trecuţi Liceul Martom Aron a fost pe primele locuri la nivelul judeţului. (…)Desigur contează şi managementul şi atitudinea consiliilor profesorale din fiecare unitate şcolară dar aceste circumstanţe nu sunt suficiente pentru a explica rezultatele examenelor de bacalaureat din ultimii trei ani. Trebuie avute în vedere şi deficienţele majore de sistem ale învăţământului românesc”, a spus Varga Laszlo.

Directorii celor trei licee din Harghita unde promovabilitatea a fost zero nu au putut fi contactaţi întrucât fac parte din comisii de bacalaureat şi sunt implicaţi în procesul de depunere a contestaţiilor.

Doar 30,25 la sută dintre candidaţii harghiteni au promovat Bacalaureatul, în condiţiile în care anul trecut procentul de promovabilitate a fost, după contestaţii, de 67,41 la sută, cel mai bun din ţară.

Inspectoratul Şcolar Harghita a fost criticat în urmă cu un an, în presa centrală, pentru că nu a luat decizia instalării de camere de luat vederi la bacalaureat, existând suspiciuni că procentul mare de promovabilitate are legătură directă cu lipsa monitorizării video. AGERPRES