73% dintre unităţile de învăţămâmt sucevene sunt neautorizate, cu câteva zile înaintea începerii anului şcolar

lazar_gheorghe.jpgDin cele 822 de unităţi de învăţământ existente în judeţul Suceava sunt autorizate doar 223, aproximativ 73% funcţionând fără avize legale, a declarat miercuri şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gheorghe Lazăr.

El a spus că există câteva şcoli care au depus documentaţia pentru autorizare şi aşteaptă avizele, dar situaţia funcţionării şcolilor neautorizate, cunoscută de toţi factorii responsabili, este cauzată de factori obiectivi privind rezolvarea unor probleme de infrastructură şcolară sau de infrastructura deficitară la nivelul unor comunităţi.

Gheorghe Lazăr a subliniat că lipsa acestor avize nu împiedică desfăşurarea procesului de învăţământ în condiţii normale, directorii de şcoli, sprijiniţi de comunităţile locale, reuşind să asigure igienizarea şi amenajarea corespunzătoare a spaţiilor.

Şeful IŞJ a afirmat că, în judeţ, se înregistrează 110 obiective de investiţii, pentru a căror derulare este nevoie de fonduri, dar şi de o reconsiderare a oportunităţii, a ierarhizării şi stabilirii priorităţilor. “În unele situaţii, condiţiile de activitate sunt dificile, dar nu imposibile şi o parte dintre dificultăţi au fost atenuate pe parcursul verii, cu sprijinul factorilor locali”, a spus Gheorghe Lazăr.
Şcolile din judeţ vor beneficia de manuale, în funcţie de solicitări, acestea fiind achiziţionate din bugetul alocat, ca şi în anii anteriori, sumele nefiind diminuate, în prezent Depozitul Judeţean de Carte distribuind în teritoriu cantităţile primite de la edituri.

IŞJ Suceava nu are deficit de personal didactic, la finalul procedurilor de ocupare, şcolile fiind asigurate cu profesori pentru toate specializările, iar schema de personal didactic auxiliar şi nedidactic este asemănătoare cu cea din anii anteriori, neînregistrându-se diminuări de norme.

Parcul de maşini al judeţului pentru transport şcolar cuprinde 90 microbuze şcolare, ce funcţionează la parametri corespunzători, fiind pregătite să asigure deplasarea elevilor în noul an şcolar. IŞJ Suceava a transmis Ministerului Educaţiei necesarul de microbuze pentru extinderea transportului şi rezolvarea problemelor de uzură de la 31 de microbuze. AGERPRES