Victor Ponta recunoaşte că situaţia de la Bacalaureat este “mai mult decât îngrijorătoare”

ponta_victor_mare.jpgPremierul Victor Ponta a declarat marţi în legătură cu rezultatele la examenul de bacalaureat că din punctul de vedere al Guvernului situaţia este “mai mult decât îngrijorătoare” şi că procentul de promovare dovedeşte că “ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă”.

“Situaţia este mai mult decât îngrijorătoare. Este evident că procentul de promovabilitate la bacalaureat nu poate decât să ne dovedească faptul că ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă, o situaţie în care după finalizarea unei analize temeinice trebuie să luăm şi măsuri. Nu doar să constatăm în fiecare an că lucrurile merg din ce în ce mai rău şi că nu facem niciodată nimic. Am rugat-o pe doamna ministru şi echipa de la MECTS să acorde toată atenţia unei analize serioase şi profunde a cauzelor şi să propună Guvernului în perioada următoare soluţii concrete”, a spus Ponta într-o conferinţă de presă.

Potrivit premierului, se pot desprinde câteva concluzii în urma analizei făcute de MECTS.
“Rezultatele de anul acesta confirmă o problemă gravă de structură a sistemului educaţional, provocată în special de lipsa de finanţare din ultima perioadă, de lipsa de atenţie şi neconsiderare a educaţiei ca o prioritate naţională, dar şi de o politică concretizată prin Legea educaţiei a fostului Guvern şi a fostului ministru Funeriu, o politică de distrugere sistematică a învăţământului din mediul rural, în special acolo unde au fost desfiinţate şcoli, acolo unde au fost cele mai afectate cadrele didactice, o politică de distrugere a prestigiului liceelor din România, cu câteva excepţii şi o politică prin care s-a dorit să se dovedească faptul că şcoala nu este capabilă de a produce şi performanţă”, a arătat premierul.

El a afirmat că în cazul liceelor teoretice există rezultate mult peste media generală, care oscilează între 60, 70, 80% promovabilitate şi că problema numărul unu este în cazul liceelor tehnologice. Acolo, a susţinut Ponta, au existat subiecte “extrem de dificile”, venite în contextul unor unităţi de învăţământ aflate în zone economice grav afectate de criza economică, în unităţi de învăţământ unde investiţiile financiare nu au mai ajuns “în ultimii ani” şi unde “singura politică a fost aceea de a dovedi parcă faptul că nimeni nu poate să promoveze dintr-o zonă dificilă socială şi economică a ţării”.

“Este foarte clar că prioritatea, atenţia principală trebuie acordată către aceste licee tehnologice, că trebuie luată în calcul ideea unor subiecte diferenţiate, că trebuie luat în considerare scopul final al absolvirii examenului de bacalaureat. Dacă vrei şi doreşti ca bacalaureatul să fie luat doar de o elită a elevilor din România, din punctul nostru de vedere nu acesta este scopul, elitele sunt reliefate de loturile olimpice, de rezultatele excepţionale din universităţi şi este vorba de o pregătire suficientă fie pentru a intra în mediul universitar, fie pentru a intra în ceea ce înseamnă o activitate de angajat sau de a desfăşura mai departe o activitate productivă”, a apreciat Ponta.

Primul-ministrul a precizat că a încercat în acest an şi va încerca în continuare combaterea prin toate măsurile luate a oricărei tentative de fraudă.
“Înţelegem şi trebuie să îi ajutăm pe elevi să înveţe mai bine, înţelegem şi trebuie să îi ajutăm pe elevi să aibă subiecte adecvate nivelului lor de pregătire, înţelegem şi trebuie să îi ajutăm pe elevii din zonele rurale şi defavorizate economic şi social, dar nicăieri aceste elemente obiective nu pot reprezenta scuze pentru fraude. Din acest punct de vedere, supravegherea efectuată la examenul de bacalaureat va continua şi împreună cu doamna ministru vreau să concretizăm în acest an un program pe care îl consider esenţial pentru actualul guvern, şi anume, un program de supraveghere electronică şi de luare a tuturor măsurilor pentru a combate nu doar frauda examenelor, dar mai ales pentru a combate actele de violenţă şi actele grave de indisciplină care se petrec zi de zi în şcolile din România”, a subliniat şeful Guvernului. AGERPRES