Secretarul de stat Stelian Fedorca anunţă că bacalaureatul din anul 2013 va fi diferenţiat

fedorca_stelian1.jpgSecretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Stelian Fedorca a declarat vineri la Râmnicu Vâlcea că în anul 2013 bacalaureatul va fi diferenţiat în funcţie de rutele teoretice şi tehnologice.

“Bacalaureatul din anul 2012 aş putea spune că a fost o crimă cu premeditare făcută de fosta conducere a Ministerului Educaţiei. După cel din 2011 când au văzut că foarte mulţi absolvenţi de la rutele tehnologice nu au promovat examenul de bacalaureat, ministerul trebuia să i-a măsuri în acest sens. Nu este normal de exemplu ca la matematică, unde elevii rutelor tehnologice au mult mai puţine ore de curs spre deosebire de cei de la ruta teoretică, să fie acelaşi tip de examen, aceleaşi subiecte. Eu când am văzut subiectele de matematică am declarat clar că doar 30% dintre absolvenţii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematică”, a spus Fedorca.

Secretarul de stat a adăugat că în urma discuţiilor purtate la Râmnicu Vâlcea cu directori de şcoli, cu elevi care nu au promovat examenul de bacalaureat s-a ajuns la concluzia ca în anul 2013 examenul de bacalaureat să fie diferenţiat. “Eu am efectuat o vizită în acest judeţ. Doamna ministru Andronescu se află şi ea în ţară tot pentru a purta discuţii cu toţi factorii implicaţi în procesul de învăţământ în a găsi o soluţie pentru examenele de anul viitor şi eventuale modificări la legea educaţiei. Anul viitor putem garanta că examenul de bacalaureat va fi diferenţiat, vor fi două-trei variante de examen elaborate toate în urma acestor discuţii. Elevii care trec acum în clasa a XII-a vor fi şti până la începutul anului şcolar ce tip de examen de bacalaureat vor susţine”, a mai spus secretarul de stat.

Referitor la clasa pregătitoare, Fedorca a reclamat haosul provocat de metoda de a lipi aceste clase la şcoli cu clasele I-VIII sau I-XII fără a investi nici un leu în logistica acestor unităţi. “Dau un exemplu, una este o toaletă pentru un elev de liceu şi alta este o toaletă pentru un copil de 5 ani. S-au lipit la grămadă clase pregătitoare la şcoli fără a se face o analiză în teren şi fără a se investi în logistica acestui tip de clasă. Pentru anul viitor vom avea în vedre o anumită strategie care va ţine cont de numărul de clase în plus pe care şi le permite o unitate şcolară, vom avea în vedere şi astfel de unităţi şcolare din mediul rural care au în curte o grădiniţă şi mult mai multe aspecte, astfel încât să nu se producă din nou o avalanşă de schimbări de domicilii, vize de flotant şi acea debandadă şi haos care s-a produs în primăvara anului 2012”, a precizat Fedorca.

Secretarul de stat a ţinut să sublinieze că va rămâne la liceu clasa a IX-a. “Aşa cum a spus şi doamna ministru, clasa a IX-a va rămâne la liceu. Sunt foarte multe unităţi şcolare I-VIII care s-ar trezi cu zece clase, adică şi clasa pregătitoare şi clasa a IX-a şi care nu-şi permit efectiv spaţiul pentru aceste noi forme de învăţământ. În ceea ce priveşte examenul de capacitate, şi aici ne vom gândi la anumite strategii. Dacă va rămâne după clasa a IX-a sau a VIII-a şi în acelaşi timp şi posibilitatea anumitor licee să susţină examenul propriu de admitere şi nu pe repartizare computerizată. Dar toate acestea cu siguranţă vor fi analizate şi deciziile luate vor fi comunicate în timp util, adică până la începerea anului şcolar”, a mai spus secretarul de stat.

Stelian Fedorca a fost prezent vineri la Râmnicu Vâlcea unde a avut mai multe întâlniri cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi cu conducerea unităţilor de învăţământ şi cu elevii din Râmnicu Vâlcea. AGERPRES