Dezvoltare culturală prin arta spectacolului – un nou proiect pentru tinerii ieșeni lansat la UPA

afis_teatru_scoala.png

Dezvoltarea culturală a tinerilor prin arta spectacolului cu trimiteri multidisciplinare, prin implicarea acestora în programe alternative de educație și petrecere a timpului liber.
Acesta este obiectivul general al proiectului cultural Teatru școală – „A cunoaşte înseamnă a egala”, proiect lansat astăzi la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iași, finanțat din bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) și realizat de Asociaţia Liga Studenţilor – UPA (ALSUPA), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Socială (CDS) și Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iași.
Conform explicațiilor oferite de către managerul proiectului, conf.univ.dr. Anca Tompea, decan al Facultății de Asistență Socială din cadrul UPA și președinte al CDS, în cadrul proiectului vor fi organizate săptămânal, în cursul zilelor de sâmbătă, începând cu 8 septembrie, 10 ateliere multifuncţionale, interactive şi multidisciplinare (teatru, muzică, literatură, vestimentaţie), precum și 5 cursuri de manufacturare şi mânuire păpuşi de mână pentru tinerii din Iaşi. La finalul proiectului, dintre participanţii la ateliere va fi selectat un nucleu teatral, iar acesta va realiza un spectacol de teatru care va fi prezentat, în premieră, în jurul dateii de 10 noiembrie în Aula Magna a UPA.

Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din 20 de tineri – în special elevi și studenţi, dar nu numai – din municipiul Iaşi, din care 5 – 7 tineri vor fi selectați pentru a alcătui nucleul teatral. Training-urile vor fi susţinute de cadre didactice de la UAGE, iar managementul proiectului va beneficia de expertiza CDS.

„Proiectul își propune să răspundă nevoilor tinerilor de formare și informare în domeniul cultural, de acces la informaţia culturală transdisciplinară de calitate, de dezvoltare personală în context nonformal, de dezvoltare de abilităţi de vorbire şi de exprimare, nu în ultimul rând, de deprinderi de abilităţi care să le dezvolte simţul artistic”, a afirmat conf.univ.dr. Anca Tompea.

La rândul său, Monica Bordeianu, actor al Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și unul dintre formatorii din cadrul proiectului, a încercat să explice semnificația expresiei „a cunoaște înseamnă a egala”. „În opinia mea, aceasta este chiar esența educației, atât a educației instituționalizate, cât și a culturii, în general. Personal, am mare încredere în acest proiect și sunt sigură că va fi o reușită”, a spus aceasta.

„Cred că acest proiect vine să le aducă tinerilor cunoștințe și abilități pe care școala propriu-zisă nu le poate oferi, precum și o necesară deschidere către nou și către viața culturală. Am încredere în succesul acestui proiect și aștept cu nerăbdare întâlnirile cu beneficiarii acestuia”, a mărturisit lect.univ.dr. Irina Scutariu, cadru didactic la Departamentul de Teatru al UAGE și, de asemenea, formator în cadrul proiectului.
Președintele ALSUPA, Viorel Huțanu, a punctat faptul că „deși asociația a organizat peste 40 de acțiuni în ultimii doi ani, de la dobândirea statutului juridic, acest proiect este unul inedit și pentru studenții UPA”. „Mi-aș dori ca la sfârșitul acestui proiect să existe dacă nu o trupă de teatru a studenților UPA, atunci una realizată în colaborare cu UAGE, cu licee și cu alte instituții”, a susținut acesta.

Invitat de onoare la lansarea proiectului Teatru școală – „A cunoaşte înseamnă a egala” a fost managerul Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea. „Mi se pare extraordinar că, prin intermediul acestui proiect, tinerii își pot folosi timpul liber pentru a se apropia de teatru, de cultură, în general. Sunt sigură că tinerii selectați își vor descoperi înclinații și aptitudini artistice la care nici ei nu se așteptau și că se vor bucura de o experiență unică și utilă”, a transmis Beatrice Rancea, asigurându-i pe organizatorii proiectului de întregul sprijin al Operei ieșene.

Informații suplimentare, precum și formularele de înscriere sunt disponibile pe site-ul proiectului, www.teatruupa.ro.