Galaţi: deficit de o sută de învăţători la clasele primare din mediul rural

marin_laura.jpgAproximativ o sută de clase primare din mediul rural al judeţului Galaţi nu au învăţători, principala cauză fiind încadrarea claselor pregătitoare cu dascăli titulari.

Potrivit şefului Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Laura Marin, din cauza înfiinţării celor 207 clase pregătitoare, la nivelul judeţului Galaţi s-a creat un necesar de 180 de noi cadre didactice. Inspectoratul Şcolar a avut grijă ca la clasa zero să predea învăţătorii titulari, fapt care a creat o lipsă a acestora pentru clasele I -IV. În consecinţă, s-a apelat la învăţătorii pensionaţi, dar chiar şi aşa în prezent mai există o sută de clase primare care nu au învăţători.

Laura Marin a spus că în cazul în care nu se vor angaja suplinitori până luni, clasele fără dascăli vor fi preluate de alţi învăţători care, astfel, îşi vor dubla norma.

“Lipsa cadrelor didactice este în mediul rural, în zonele în care naveta este dificilă. În funcţie de caz, se vor căuta soluţii în plan local. Se pot găsi inclusiv suplinitori necalificaţi, cel puţin cu studii medii, ideal ar fi să aibă studii superioare… Un inginer poate preda matematica sau fizica. Dacă nu se vor completa locurile până luni, clasele vor fi preluate de alţi învăţători din şcoli, însă nu putem spune că neapărat în clase simultane, pentru că dacă fiecare clasă are 20 de elevi, e greu. Învăţătorii îşi vor dubla, temporar, norma”, a declarat, miercuri, Laura Marin. AGERPRES