Ecaterina Andronescu: “Vom lărgi autonomia şcolii, iar profesorul trebuie să aibă autonomie profesională”

andronescu_roz.jpgMinistrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că este adepta descentralizării unităţilor de învăţământ, astfel încât să fie lărgită autonomia şcolii, iar profesorul să aibă autonomie profesională.

“Sunt adepta descentralizării pentru că este foarte greu să iei o decizie adecvată situaţiei dintr-o şcoală şi să nu o ia directorul de acolo. De aceea, în legea pe care o vom modifica, vom lărgi autonomia şcolii şi profesorul trebuie să aibă autonomie profesională”, a declarat, într-o conferinţă de presă, reprezentanta MECTS

Potrivit acesteia, prin proiectele cu Banca Mondială pentru liceele tehnologice şi şcolile profesionale, Ministerul Educaţiei se va orienta spre realizarea unor ateliere dotate corespunzător, în aşa fel încât elevii să înveţe foarte bine o meserie, în timp ce pentru celelalte licee trebuie gândită “o altă treaptă a performanţei”.

“După părerea mea, va trebui să începem un proiect pilot chiar de anul acesta, de informatizare a liceelor cu rezultate foarte bune. Suntem în căutarea fondurilor europene şi primii paşi ne arată că s-ar putea să avem succes. Trebuie ca fiecare profesor să aibă un laptop, să-şi construiască lecţia acasă în funcţie de nivelul clasei la care predă a doua zi. Şi dacă s-ar putea, să-şi construiască temele pentru acasă adecvate elevilor pe care îi are în clasă. Unii elevi pot mai mult, au un potenţial mai mare, pot să înveţe mai mult şi vor mai mult, să li se dea mai mult. Alţii care pot mai puţin, trebuie să atingă cota minimală stabilită în programele şcolii”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a participat, sâmbătă, la Casa de Cultură din municipiul Constanţa, la o întâlnire de lucru cu directorii unităţilor din învăţământul preuniversitar din judeţ. AGERPRES