Creşte numărul cadrelor didactice pensionate care predau în şcolile din judeţul Harghita

profesor_pensionar.jpgNumărul cadrelor didactice pensionate care predau în şcolile din Harghita este în creştere faţă de anii trecuţi, responsabilii din învăţământ fiind de părere că acesta reprezintă un semnal clar că tinerii nu mai sunt interesaţi de anumite discipline.

Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat, miercuri, că 131 de cadre didactice pensionate sunt încadrate în acest an şcolar, numărul fiind în creştere faţă de anii precedenţi.

Dintre acestea, 23 predau discipline tehnice, 18 au preluat catedrele de limba maghiară, iar 16 cele de matematică.

Bartolf Hedvig a mai spus că aceste trei discipline sunt şi cele deficitare în judeţ, iar prezenţa la catedră a profesorilor pensionaţi este binevenită. “Sunt cadre didactice cu experienţă, care au răbdare şi care au dovedit că sunt profesori de calitate. De cele mai multe ori îşi depun singuri cereri la direcţiune sau sunt chemaţi de conducerile şcolilor”, a explicat şefa Inspectoratului Şcolar Harghita.

Numărul mare de profesori pensionaţi care se reîntorc la catedră dă, însă, de gândit responsabililor din învăţământul harghitean care recunosc că tinerii absolvenţi de facultăţi tehnice nu sunt interesaţi de o astfel de carieră şi preferă să muncească în firme private, unde salariile sunt mai mari.

“Este o rezolvare bună pentru o perioadă determinată, dar pe de altă parte este un semnal că nu ne mai vin colegi tineri, absolvenţi de facultăţi tehnice. Aceştia, de regulă, merg acolo unde sunt mai bine plătiţi”, a precizat Bartolf Hedvig.
Datele statistice arată că pe cele aproximativ 4.300 de posturi existente în Harghita sunt încadrate 4.735 de cadre didactice. Dintre acestea, 4.194 sunt încadrate cu normă întreagă, iar 541 sunt plătite cu ora. Inspectorul şcolar general a precizat că există 222 de cadre didactice aflate în concediu de creşterea copilului, 30 care se află în concediu fără plată din motive personale şi 17 care sunt detaşate în alt judeţ.

“Avem mai puţine persoane angajate fără studii corespunzătoare faţă de anul precedent cu 3,19 la sută şi cu 5,66 la sută mai multe persoane angajate cu plata cu ora. De asemenea, a crescut cu 14,43 la sută numărul cadrelor didactice titulare aflate în concendiu pentru creşterea copilului, ceea ce este foarte bine pentru că ne creşte numărul de copii care vor ajunge la şcoală. (…) Trebuie să menţionez că situaţia nu este mai rea decât în alte judeţe şi nu sunt probleme la acoperirea catedrelor şi cu desfăşurarea procesului de învăţământ”, a conchis Bartolf Hedvig. AGERPRES