Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” organizează concurs de admitere la Facultatea de Informaţii

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” organizează în luna iulie concurs de admitere la Facultatea de Informaţii, pentru specializările “Psihologie – informaţii” şi “Studii de securitate şi informaţii”.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Român de Informaţii, cererile de înscriere se pot depune în perioada 7 ianuarie – 15 februarie la secretariatul Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” (şoseaua Odăi nr.20) sau la sediile Direcţiilor Judeţene de Informaţii.

Concursul se va desfăşura în perioada 22-26 iulie, durata studiilor fiind de trei ani. Numărul de locuri scoase la concurs sunt la specializarea “Psihologie – informaţii” – 20 locuri (12 băieţi şi 8 fete), iar la “Studii de securitate şi informaţii” – 10 locuri (6 băieţi şi 4 fete).
Cei care participă la concurs vor susţine probe eliminatorii, prima dintre ele fiind o probă pentru stabilirea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine (engleză, franceză, germană, rusă) – test grilă. Pentru această probă se cer cunoştinţele recomandate de Ministerul Educaţiei la examenul de bacalaureat, sesiunea 2013. De asemenea, o probă eliminatorie va fi cea de determinare a aptitudinilor fizice, precedată de o verificare medicală.

O altă probă eliminatorie este cea de creativitate, în care se vizează transpunerea candidaţilor în scenarii contextuale diverse, posibil întâlnite în viaţa cotidiană, având ca scop stabilirea nivelului abilităţilor de relaţionare şi adaptare situaţional-emoţională. Această probă nu necesită o pregătire de specialitate iar rezultatul obţinut nu poate fi contestat, fiind un instrument specific, utilizat în selecţia ofiţerilor de informaţii.

Candidaţii vor avea şi probe scrise. Pentru specializarea “Psihologie-informaţii” – la psihologie (prima probă); limba şi literatura română (a doua probă).
Pentru specializarea “Studii de securitate şi informaţii” – limba şi literatura română (prima probă); Istoria României (a doua probă).

În stabilirea subiectelor de examinare pentru probele scrise se va avea în vedere bibliografia recomandată de Ministerul Educaţiei la examenul de bacalaureat, sesiunea 2013.
În comunicatul SRI se precizează că media finală pentru admitere se calculează în funcţie de: media examenului de bacalaureat (5%); punctajul obţinut la testul de inteligenţă din cadrul evaluării psihologice complexe (40%); nota obţinută în urma susţinerii lucrării la prima probă scrisă (35%); nota obţinută la a doua probă scrisă (20%).

De asemenea, nu se admit contestaţii la testul de inteligenţă, acesta fiind un instrument ştiinţific, consacrat şi omologat în Serviciul Român de Informaţii. Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” nu asigură cazarea şi hrănirea candidaţilor pe perioada susţinerii concursului de admitere.

Candidaţii care doresc să participe la concursul de admitere în Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” trebuie să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România (atât candidaţii, cât şi soţii/soţiile acestora, în cazul celor căsătoriţi), vârsta de până la 23 ani împliniţi în cursul anului 2013, să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat, pe durata studiilor liceale mediile anuale la purtare să fie minimum 8,00 şi media minimă la examenul de bacalaureat 7,00, să cunoască foarte bine şi să se exprime clar şi corect în limba română sau să nu fi repetat, în timpul liceului, unul sau mai mulţi ani de studiu, din motive imputabile. AGERPRES