Ecaterina Andronescu dă asigurări că educatorii şi învăţătorii nu sunt obligaţi să parcurgă programele de licenţă

andronescu ecaterina2.jpgEducatorii şi învăţătorii nu sunt obligaţi să parcurgă programele de licenţă, a declarat vineri vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

“Aş vrea să transmit un mesaj cât se poate de limpede colegilor, cadre didactice care ocupă astăzi poziţiile de educator, educatoare, învăţător, învăţătoare – că nimeni n-o să-i oblige, dacă nu doresc, să parcurgă programele de licenţă. Legea creează dreptul de a parcurge programe de licenţă, dar dacă nu doresc, pot să rămână pe aceste funcţii până când, pe cale naturală, prin pensionare, ies din sistem, urmând să fie angajaţi în continuare profesori pentru învăţământul primar, respectiv, profesori pentru învăţământul preşcolar, adică absolvenţi cu studii de licenţă”, a declarat Andronescu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Vicepreşedintele PSD a dorit să nege totodată faptul că Ordonanţa 92/2012 ar veni în sprijinul aşa-numitelor “universităţi fabrici de diplome”. “Spun răspicat că sunt singurul ministru care, în mandatul din 2001 – 2003, prin acte normative ce pot fi verificate, s-a luptat cu aceste fabrici de diplome şi sunt 37 de astfel de universităţi care au fost închise. Şi pe mandatul din 2009 am încercat cu o asemenea instituţie, prin măsurile pe care le-am luat, să intrăm în legalitate. Dar vorbesc cei care, şi fac acuzaţii nefondate, care n-au în spate niciun fel de argument, vorbesc cei care tocmai pe mandatul lor din 2010 şi 2011 au trimis spre aceste universităţi peste 100.000 de diplome, exact 114.000 de diplome”, a argumentat fostul ministru al Educaţiei.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, cei de la PDL “trebuie să înceteze odată cu minciuna”. “Şi, dacă suntem oameni serioşi şi ne uităm la această Românie pe care vrem să o construim ca pe un stat de drept, şi trebuie să fie un stat european ca toate celelalte 26 de state, trebuie să închidem odată izvorul acesta al minciunilor şi al acuzelor care nu sunt argumentate şi să încercăm să rezolvăm pentru oamenii acestei ţări, care au foarte multe aşteptări de la noi, problemele în cel mai corect mod cu putinţă”, a adăugat ea.

Aceasta a adăugat în context că este mult mai dură prevederea cuprinsă în metodologia fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, conform căreia cei care în patru ani nu-şi echivalează studiile pleacă din sistem. Ea a precizat că în Ordonanţa 92, care va pleca spre Parlament, sunt prevăzuţi şase ani. “Ordonanţa ajunge în Parlament, acolo avem posiblitatea să o modificăm. Opinia mea este că aceşti oameni nu trebuie să fie obligaţi, ei trebuie pe cale naturală să rămână în sistem până la pensionare dacă nu doresc să aibă o poziţie didactică mai importantă, cum este cea de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv, profesor pentru învăţământul primar şi, odată cu poziţia, şi un salariu ceva mai bun”, a afirmat viceliderul PSD.

Întrebată fiind despre cele peste 20.000 de dosare de echivalare a studiilor depuse la Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a arătat că este vorba despre învăţătorii şi educatorii care au avut doar studii liceale şi pentru care ar fi trebuit făcută echivalarea cu studiile de licenţă. “Eu n-am văzut niciodată în nicio altă lege o astfel de aberaţie. Ca urmare, cum să echivalezi studiile liceale cu studiile de licenţă doar prin practica de la locul de muncă şi recunosc că unii dintre aceşti învăţători şi educatori sunt foarte buni, dar atunci ce facem cu programele de licenţă? Cine ar mai fi interesat să parcurgă aceste programe dacă echivalarea s-ar produce imediat după studiile liceale?”, a spus Andronescu, adăugând că sunt peste 40.000 de educatori şi învăţători în sistem, dar ale căror funcţii nu mai erau prevăzute în legea Funeriu. “Aceşti 40.000 nu au studii superioare, dar nu avem cu cine să-i înlocuim. (…) Şi nici nu se pune problema ca aceşti oameni să fie înlocuiţi”, a susţinut ea.

Ecaterina Andronescu a menţionat că Ordonanţa 92, în această structură, nu creează nicio problemă pentru educatorii şi învăţătorii care mai au puţin până la pensionare şi a subliniat că acest articol a fost cerut de Direcţia de avizare a Ministerului Justiţiei, articol acceptat pentru că în Parlament poate fi amendat. Ea a menţionat că cei care doresc pot urma studii superioare, apreciind că educatorii şi învăţătorii din sistem au, de cele mai multe ori, calităţi pedagogice excepţionale.

Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că cei care sunt absolvenţi de licee pedagogice sau de colegii de institutori pot, pe baza diplomei de licenţă, să devină profesori pentru învăţământul preşcolar şi pentru învăţământul primar. “Legea şi aici a creat o discriminare, pentru că le dădea voie să devină profesori absolvenţilor de licenţă care îşi susţinuseră licenţa până la intrarea în vigoare a legii, adică până în februarie 2011. Dar cei care au dat licenţa în vara lui 2011, în vara lui 2012, nu mai puteau beneficia de această prevedere legală, pentru că legea spunea clar: “cei care au absolvit licenţa până la intrarea în vigoare a legii”. Ordonanţa corectează şi această aberaţie şi dă dreptul tuturor celor care sunt absolvenţi de licee pedagogice sau colegii de institutori şi au urmat programe de licenţă să devină profesori”, a explicat Ecaterina Andronescu. AGERPRES