Ministrul Remus Pricopie este mulţumit de bugetul alocat Educaţiei în acest an

pricopie_remus.jpgBugetul Educaţiei pe acest an este “echilibrat şi pozitiv” în raport cu alocările din anii trecuţi, a declarat, marţi, ministrul Remus Pricopie.

“Prin alocările bugetare din anul acesta se consolidează creşterea bugetului educaţiei care ştim că a scăzut, 2010 fiind punctul de minim. Acest buget ne asigură funcţionarea normală a ministerului şi a sistemului de educaţie, acoperind toate cheltuielile de salarii, inclusiv drepturile salariale câştigate de profesori prin decizii judecătoreşti. Acoperim bursele elevilor, toate celelalte ajutoare, continuăm investiţiile. În cadrul acestor investiţii, s-a discutat şi în Guvern, se doreşte o alocare specială pentru grădiniţe şi pentru ce înseamnă dotări la nivelul învăţământului preşcolar şi primar”, a spus Remus Pricopie, în comisiile parlamentare reunite pentru învăţământ.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care se vor debloca fondurile pe POSDRU, în sistemul de educaţie ar urma să intre la plăţi peste 1 miliard de lei în următoarele luni. “Cred că, deşi vorbim de bugetul anului 2013, este important să vedem dinamica pe anii următori şi în urma discuţiilor cu Ministerul de Finanţe sunt semne pozitive ca acest buget să crească gradual. Considerăm că bugetul poate să asigure şi o serie de proiecte noi”, a arătat ministrul.

La rândul său, ministrul delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu a afirmat că şi în acest sector se asigură pentru 2013 creşterea salarială anunţată de Guvern, dar şi finanţarea burselor pentru studenţi şi alocarea unei subvenţii într-un procent mai mare ca anul trecut pentru aceia care locuiesc în campusuri universitare. “Urmează să fie declanşate procedurile pentru contractarea noilor proiecte privind bursele doctorale şi postdoctorale, formarea cadrelor didactice. La capitolul de cercetare există fonduri destinate, atrase din categoria fondurilor europene, şi aceste sume finanţează în continuare proiecte de cercetare începute, avem peste 442 de proiecte care vor fi continuate şi sunt în acest moment în evaluare peste 1.000 de proiecte, ceea ce înseamnă sume foarte importante atrase – 500 de milioane de euro”, a afirmat demnitarul.

El a precizat că va fi finanţat cu prioritate proiectul ELI-NP. AGERPRES