Cod de conduită pentru elevi şi parteneriat cu părinţii în școlile vrâncene

parinti.jpgUnităţile de învăţământ din judeţul Vrancea vor trebui să realizeze coduri proprii de conduită pentru elevi până la 15 martie, dar şi să încheie parteneriate cu părinţii.

Modele ale codurilor de conduită adresate elevilor şi modele de parteneriate cu părinţii au fost distribuite către toate unităţile de învăţământ, cu obligaţia ca directorii să le personalizeze în funcţie de specificul unităţii de învăţământ pe care o reprezintă şi cu implicarea directă a fiecărui elev în parte.

“Până pe 15 martie şcolile vor trebui să le personalizeze în funcţie de specificul şcolii. După 15 martie se vor realiza codurile şi se vor personaliza ca imagine. Cel mai bun cod va fi premiat în cadrul Proiectului Ethosul Şcolar pe data de 9 mai”, a afirmat inspectorul şcolar de specialitate Silvia Chelariu. Aceasta a precizat că acest cod de conduită va avea un format mic, cât un carnet de note, şi va fi anexat acestuia.

Potrivit proiectului de cod, elevul va trebui să îşi ia angajamentul că va respecta programul orar al unităţii de învăţământ şi regulamentul şcolar ce îi va fi adus la cunoştinţă.
De asemenea, elevii se vor angaja că vor adopta un comportament civilizat în şcoală cât şi în afara ei, păstrând astfel dovada respectului faţă de cei din jur prin atitudine şi limbaj decent. Totodată, ei vor trebui să se angajeze că vor manifesta o dovadă de respect în relaţia cu profesorii, personalul angajat al şcolii, colegi, părinţii acestora indiferent de starea socială, naţionalitate sau religie.

Regulamentul mai prevede că elevii vor evita violenţa şi agresivitatea de orice fel şi vor păstra cu grijă patrimoniul şcolii, bunurile personale şi ale colegilor. Ei vor purta însemnele unităţii de învăţământ şi se vor afişa mereu într-o ţinută decentă.
Pe lângă acest cod de conduită propus pentru elevii din şcoli, s-a propus iniţierea unui parteneriat între unităţile de învăţământ şi părinţi, toate pentru asigurarea unui mai bun climat de siguranţă în unităţile de învăţământ.

“Este un lucru nou, ideea a venit pentru că fiind parteneri, este bine să găsim o formulă să îi responsabilizăm şi pe părinţi. Un acord pe care părinţii se obligă să îl respecte, la fel un set de reguli şi pentru şcoală, că va avea grijă de siguranţa elevilor. Se va încheia la începutul unui ciclului de învăţământ şi se prelungeşte automat pe toată durata şcolarizării în cadrul unităţii şcolare. Va fi încheiat în 3 exemplare dacă avem de-a face şi cu elevi majori, cu original pentru fiecare parte. Este un model pe care îl propunem, poate fi personalizat şi îmbunătăţit”, a spus Jeni Liliana Mihai, director al Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Vrancea. AGERPRES