SEMNAL EDITORIAL: “Logică și psihologie. Dimensiuni interdisciplinare”

logica_psihologie.jpgEditura Sitech a publicat volumul “Logică și psihologie. Dimensiuni interdisciplinare”, scris de Dumitru Popovici. Cartea poate fi cumpărată la prețul de 25 de lei.

Lucrarea aduce în atenție relația psihologiei cu logica din perspectiva logicii. Ea reprezintă rezultatul unui efort de descifrare a hibridării la care au fost supuse cele două științe și de desprindere de erorile, deopotrivă asumate de psihologism și logicism. Autorul reușește, fundamentat, dintr-o perspectivă inedită, proaspătă, conectată la realizările de astăzi din logică și psihologie, să se situeze pe poziția sublinierii interacțiunilor reale ce caracterizează cele două științe și care fac posibilă dezvoltarea fiecăreia dintre ele.

În literatura științifică de profil din România a ultimei jumătăți de secol, o astfel de realizare lipsește, cea supusă atenției înscriindu-se pe linia unor realizări mai vechi între care se înscriu “Psihologie logică și matematică”, de Nicolae Mărgineanu şi “Teoria logică a judecății”, de Alexandru Posescu.