Universitatea din Alba Iulia vrea să atragă studenţi din Asia

alba_univ1decembrie_mare.jpgConducerea Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia vrea să atragă studenţi inclusiv din Asia, acolo unde consideră că există la ora actuală o resursă umană dornică de a învăţa în afara graniţelor ţării. “Am încercat să ne promovăm Universitatea ori de câte ori am avut ocazia la târgurile internaţionale”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, rectorul Daniel Breaz.
Acesta a menţionat că anul trecut a avut loc prima participare la un târg de oferte educaţionale din Malaezia, la Kuala-Lumpur, în urma căruia Universitatea din Alba Iulia a fost contactată “de destul de mulţi agenţi de recrutare a tinerilor din zona respectivă”.

“În viitorul apropiat va urma o participare la un eveniment similar în Sri Lanka, unde sunt vreo 10.000 de tineri care anual pleacă şi studiază în afara graniţelor ţării, a adăugat Breaz. Vom mai participa şi la alte târguri, acolo unde putem să ne ‘vindem’ oferta educaţională”, a afirmat rectorul. Acesta a precizat că, de exemplu, sunt solicitări din Pakistan pentru partea de Arheologie-Istorie-Muzeologie.

Daniel Breaz a atras atenţia însă că sunt probleme cu obţinerea vizelor de către potenţialii studenţi străini şi a solicitat să se regândească poziţia faţă de studenţii internaţionali. Rectorul a afirmat că la universitatea din Alba Iulia se primesc zeci de aplicaţii ale studenţilor străini, dar se acordă două-trei vize. El a spus că nu poţi să organizezi o formă de învăţământ în limba engleză cu doar doi-trei studenţi, fiind şi destul de costisitor să organizezi un an pregătitor pentru atât de puţini studenţi.

Rectorul solicită autorităţilor de resort să fie mai receptive în acest sens.
“Trebuie să ne gândim la toate avantajele pe care ţi le poate aduce un student care vine şi se formează ca viitor specialist în ţara ta. Studentul străin care vine şi studiază în România vine cu o altă taxă faţă de studentul român. În medie, un student străin este echivalentul a şapte studenţi români din punct de vedere financiar. Ar fi o sursă de venit”, a declarat Daniel Breaz, care a adăugat că, de exemplu, în Australia, 11% din bugetul Educaţiei este obţinut din taxele studenţilor din zona respectivă care studiază acolo.

Rectorul Daniel Breaz a menţionat că, dacă înainte de 1989 erau în jur de 17.000 de studenţi străini, în prezent sunt în România doar vreo 7.000. La universitatea din Alba Iulia sunt acum maxim 50 de studenţi străini, inclusiv studenţi Erasmus. Din Republica Moldova, sunt 50-60 de studenţi, veniţi însă pe locuri special alocate de minister. AGERPRES