Colaborare universitară româno-ungară în domeniul neuroştiinţelor

univ oradea.jpgUniversitatea din Oradea şi Universitatea din Debreţin, Ungaria, organizează, în perioada 26-28 iunie, în oraşul ungar, şcoala de vară intitulată ‘Reţele neuronale complexe: de la transmisia sinaptică la activitatea cerebrală’, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

“Noi am dorit să stimulăm colaborarea cu Universitatea din Debreţin, având în vedere că ei au preocupări deosebite în neuroştiinţele moleculare, iar noi în cele sistemice, cognitive, relaţia de parteneriat fiind gândită în mod complementar. De asemenea, am dorit să ne dotăm un laborator specific de practică şi să punem bazele unui program de masterat în domeniul neuroştiinţelor”, a declarat lectorul dr. Adina Mincic, director de program al proiectului.

Universitatea din Oradea, care a iniţiat proiectul “Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program de pregătire avansată în domeniul neuroştiinţelor”, a reuşit, din iulie 2012, să îşi doteze, cu fonduri europene, un laborator de practică în neuroştiinţe, prin achiziţia unui electroencefalograf performant, cu 28 de canale, în valoare de 50.000 de euro. De asemenea, s-a mai organizat un work-shop de două zile pentru un schimb de experienţă cu universitarii unguri.
În Şcoala de vară, cei aproape 20 de studenţi români şi ungari implicaţi de la cele două instituţii partenere vor participa la demonstraţii practice în tehnici de imagistică a creierului şi la prezentări pe diverse teme actuale din neuroştiinţe. Prelegerile vor avea subiecte din domeniul neuroştiinţelor moleculare, al electrofiziologiei celulare şi al neuroştiinţelor cognitive şi vor fi susţinute de către didactice şi cercetători de la Universităţile din Debreţin şi Oradea, dar şi de la alte instituţii academice sau de cercetare din România şi Ungaria, cum sunt Centrul de Cercetare Coneural din Cluj, Universitatea Semmelweis din Budapesta şi Centrul de Cercetare în Medicina Experimentală al Academiei de Ştiinţe din Budapesta.

Pe lângă studenţi la medicină, în grupul pasionaţilor de neuroştiinţe se regăsesc şi studenţi de la psihologie sau inginerie computerizată, care au avut rezultate foarte bune în activitatea practică de cercetare desfăşurată pe parcursul derulării proiectului şi pe care le vor face cunoscute în sesiuni ştiinţifice ale studenţilor.

Derulat în perioada 1 iulie 2012 -30 iunie 2013, proiectul transfrontalier pentru o pregătire avansată în domeniul neuroştiinţelor a fost finanţat cu suma de 105.640 de euro, pentru Universitatea Oradea, lider de proiect, şi 92.400 de euro, pentru partea ungară, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. AGERPRES