“Performanta din universitatile particulare acreditate din Romania este necesar sa fie sprijinita prin finantare de la bugetul de stat”

ardelean_aurel_.jpgSustine prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad si Presedinte al Asociatiei “Uniunea Universitatilor Particulare Acreditate din Romania”.

Acesta vorbeste in interviul de mai jos despre discutiile din comisiile de invatamant ale Parlamentului, unde s-a discutat proiectul de bugetul educatiei pentru 2010 si despre posibilitatea accesarii de fonduri pentru studentii universitatilor private acreditate.

– Domnule Rector, pe 4 ianuarie ati fost invitat sa participati la reuniunea comuna a celor doua comisii de invatamant ale Parlamentului Romaniei, unde s-a discutat proiectul de buget pentru invatamant in anul 2010, in prezenta ministrului educatiei, sindicatelor si altor factori de responsabilitate din invatamant. Care au fost problemele atinse?

– In premiera, am fost invitat ca presedinte al Asociatiei Universitatilor Particulare acreditate din Romania pentru a discuta bugetul, care reprezinta 6% din PIB pentru educatie. Consider ca trebuie apreciata aceasta prima invitatie pentru ca, in Romania, Universitatile particulare acreditate prin lege si-au dovedit valoarea si au oferit pietii muncii specialisti competenti, fara nici un sprijin bugetar desi legea ar fi permis acest lucru.

– Dat fiind faptul ca reprezentati o institutie privata acreditata, care a fost punctul d-voastra de vedere privind obtinerea unor fonduri de la bugetul de stat?

– In cuvantul meu, am precizat ca nu solicitam fonduri pentru institutiile noastre, deoarece avem un caracter privat, ci posibilitatea accesarii de fonduri pentru studentii universitatilor private acreditate. Daca proiectul va fi aprobat se elimina orice discriminare intre invatamantul de stat si privat si se respecta sansele egale la educatie pentru toti tinerii din Romania.

– Care sunt domeniile si amendamentele propuse la Proiectul de buget pe 2010 privind educatia?

– Am solicitat, prin parlamentarii aradeni din comisiile de specialitate, amendamente la Obiectivul nr. 9, care prevede “Asigurarea calitatii si stimularea excelentei in invatamantul superior de stat si privat”, cuprins in Proiectul de buget, urmatoarele aspecte importante: competitia pentru accesarea fondului distinct privind cercetarea stiintifica si creatia artistica universitara sa fie deschisa tuturor institutiilor de invatamant superior acreditate. Am propus ca activitatile de performanta de nivel national ale studentilor, inclusiv ale universitatilor particulare sa poata fi subventionate de catre stat, prin Legea Educatiei Nationale. Prin alocarea de burse si studentilor din invatamantul privat acreditat se elimina discriminarea intre studentii de la invatamantul superior de stat si privat, deoarece invatamantul superior privat nu are un sistem unitar de burse. Studentii cu probleme si nevoi sociale, inclusiv ai universitatilor particulare sa poata fi sustinuti de catre stat. Studentii si absolventii, inclusiv ai institutiilor de invatamant superior particulare acreditate sa poata obtine, prin concurs organizat la nivel national, burse anuale pentru studii universitare si post universitare in strainatate. Prin Programul de Guvernare 2009-2012, se instituie noi obiective precum garantarea egalitatii de sanse la accesul de educatie si asigurarea calitatii si stimularea excelentei in invatamantul superior de stat si privat.

– Competitia pe piata educationala universitara nationala si internationala este tot mai intensa. Ce propunere ati avut pentru cresterea performantei?

– Am propus facilitarea accesului la fondul de dezvoltare institutionala, care se adreseaza unui numar de institutii de invatamant superior pentru a sprijini cresterea performantei, implicit universitatilor particulare care intrunesc criteriile de referinta. Acest aspect este important pentru o mai buna clasificare a Universitatilor romanesti in rankingurile academice internationale.