La Arad are loc a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone “Profesor emerit Jean Montreuil”

univ vasile goldis.jpgA XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone “Profesor emerit Jean Montreuil” se va desfăşura, în perioada 1-6 iulie, fiind organizată de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, în colaborare cu Universitatea Lille Nord de France, Universitatea din Nantes, Universitatea Paris-Sud şi Universitatea Libre din Bruxelles.

“Odată cu decesul acad. prof. emerit Jean Montreuil, în chiar ultima zi de cursuri a celei de-a XVI-a ediţii a Şcolii de vară, conducerea UVVG Arad a hotărât ca Şcoala de vară să continue sub numele de ‘Profesor emerit Jean Montreuil’, ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România. De altfel, în semn de înaltă preţuire, prof. Jean Montreuil a fost distins de preşedintele României cu Ordinul Naţional Cultural în grad de Comandor, iar de UVVG Arad cu Medalia de Aur”, a declarat vineri prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele universităţii.

Co-organizatori ai evenimentului, având ca temă “Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii”, sunt Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Societatea Română de Biologie Celulară şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul UVVG.

Şcoala de vară “Profesor emerit Jean Montreuil” se adresează tuturor studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor rezidenţi, cercetătorilor sau profesorilor din domeniile medicină, biologie, biochimie şi farmacie. Vor susţine cursuri profesori de prestigiu şi specialişti din ţară şi străinătate.

“Avem convingerea că cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară “Profesor emerit Jean Montreuil” îşi va atinge scopul propus şi va deschide în acelaşi timp noi căi de comunicare ştiinţifică între participanţi şi profesori aparţinând diferitelor centre universitare şi de cercetare din România şi din lumea ştiinţifică internaţională”, a spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Şcoala de vară francofonă “Profesor emerit Jean Montreuil” a fost creată în anul 1995 la Iaşi, din iniţiativa prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rector al Universităţii Al. I. Cuza în acea perioadă, împreună cu acad. Jean Montreuil, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Al. I. Cuza şi al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, sub dublul patronaj al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Paris. Începând cu anul 2005, când s-a desfăşurat cea de a XI-a ediţie, Şcoala de vară este organizată la Arad. AGERPRES