Cel mai mare producător de instrumente muzicale din România, Hora Reghin, înfiinţează o şcoală de ucenici

scoala_profesionala.jpgCel mai mare producător de instrumente muzicale din România, Hora SA Reghin, va înfiinţa din fonduri proprii o şcoală de ucenici pentru a-şi putea asigura personal calificat, pe fondul dispariţiei şcolilor de meserii şi al îmbătrânirii angajaţilor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES Nicolae Bâzgan, directorul general al societăţii.

Directorul general al Hora SA a precizat că şcoala de ucenici va începe să funcţioneze din toamnă, iar aici vor fi calificaţi până la 20 de tineri în meseria de fabricant de instrumente muzicale.

”Nu sunt de acord cu politica greşită care la un moment dat a practicat-o o ‘ministeriasă’, mare rector, care a făcut dezastru în industria românească prin desfiinţarea şcolilor profesionale. Şcolile de arte şi meserii au fost nişte surogaturi, nici măcar şcoli de dans nu putem spune că au fost. Noi dorim să ne asigurăm forţa de muncă pentru viitor şi avem în plan ca, începând din această toamnă, să şcolarizăm pe cheltuiala proprie nişte ucenici la locul de muncă. Şi indiferent de piedicile pe care le vor pune birocraţii de la Bucureşti, prin Ministerul Învăţământului, noi îi vom califica în meseria de constructor de instrumente muzicale. Vom şcolariza între 10 şi 20 de tineri pentru că trebuie să vă spun, cu durere în suflet, că azi dorinţa de a lucra în producţie e din ce în ce mai mică la tineri, pentru că tot felul de televiziuni sau alte media le inoculează posibilitatea unui câştig facil”, a declarat Nicolae Bâzgan.

Managerul Hora Reghin a arătat că în cadrul societăţii îmbătrânirea personalului este o mare problemă, că media de vârstă este extrem de ridicată, adică 48 de ani şi că această situaţie nu se regăseşte doar la liniile de producţie a instrumentelor muzicale, ci şi în rândul personalului TESA.

”Din păcate, îmbătrânirea personalului societăţii se face destul de rapid. Puţini tineri vin să se mai angajeze – şi se angajează toţi cei care au mai lucrat în alte părţi şi care doresc condiţii mai bune de lucru sau o plată mai bună. Media de vârstă este de peste 48 de ani, e destul de ridicată, ceea ce mă îngrijorează. Şi personalul TESA este de asemenea pe punctul de a se pensiona şi din această cauză suntem nevoiţi să facem cursuri de calificare, de adaptare profesională pentru ca aceste schimbări să se facă fără rupturi, fără pagubă”, a precizat Nicolae Bâzgan.

Pe lângă sistemul de educaţie extrem de deficitar, directorul general al Hora Reghin consideră că la situaţia actuală a ţării a contribuit şi distrugerea multor capacităţi de producţie, dar şi cultivarea nemuncii prin plata unor ajutoare sociale.

Hora SA Reghin produce instrumente muzicale din lemn încă din anul 1951, până în această lună a produs peste 4.150.000 de instrumente muzicale, exportă în peste 30 de ţări ale lumii, are 290 de angajaţi, produce 200 de tipuri de instrumente şi peste 300 de tipuri de accesorii şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20,5 milioane de lei.AGERPRES