Peste 68% din populaţia judeţului Bacău este absolventă doar de învăţământ primar, gimnazial, şcoală profesională

Locuitorii din Bacău care au finalizat doar studii primare, gimnaziale ori au terminat şcoli profesionale reprezintă 63,8% din populaţia judeţului, fapt ce îl situează, comparând datele centralizate în urma recensământului din 2011, ”mult sub media pe ţară” în privinţa nivelului de pregătire în învăţământul şcolar, a declarat pentru AGERPRES Eugenia Harja, director al Direcţiei de Statistică Bacău.

Potrivit acestuia, ”alţi 3,55% dintre băcăuani nu au reuşit să termine nicio şcoală, iar 1,62% sunt analfabeţi”.

”Doar 19,3% din populaţia judeţului care a urmat o formă de învăţământ gimnazială a terminat şi cursurile unui liceu, iar numai 10,18% pe cele ale unei facultăţi, de asemenea procente mult sub media pe ţară. Alţi 3% dintre băcăuani au absolvit o şcoală postliceală sau de maiştri”, a mai precizat directorul DSJ Bacău.

Eugenia Harja spune, însă, că în comparaţie cu datele consemnate în urma recensământului din anul 2002, ”situaţia este, totuşi, un pic mai bună”.

”Mai mulţi locuitori ai judeţului au reuşit să treacă de pragul învăţământului primar şi gimnazial şi au urcat pe scara educaţională până la absolvirea, în număr mai mare, a unui liceu, dar o creştere spectaculoasă s-a înregistrat în privinţa numărului celor care au absolvit o facultate, de la 31.611 în 2002, la 55.341 în 2011″.

Directorul DSJ Bacău opinează că numărul absolvenţilor de facultate din judeţ ”,va scădea în anii următori, din cauza faptului că tot mai puţini băcăuani şi-au permis să achite taxele şi cheltuielile de şcolarizare, în condiţii de criză financiară generală”. AGERPRES