Campusul şcolar din comuna tulceană Topolog va rămâne doar grup şcolar

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea speră ca ministerul de resort să aloce în perioada imediat următoare cel puţin 1,5 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare a grupului şcolar din comuna Topolog.

Demersurile pentru reparaţia acestei unităţi de învăţământ au început, potrivit ISJ, în cadrul unui program de construire a unor campusuri şcolare derulat la nivel naţional de Ministerul Educaţiei şi Cercetării începând din anul 2007, pe lângă realizarea acestui obiectiv la Topolog, în programul naţional fiind incluse şi alte două licee din Tulcea şi Sulina.

“La Topolog, în loc să se lucreze în afara spaţiului existent, poate cu convingerea că banii vor veni cu siguranţă, modernizările au început în spaţiile existente deja. Acum sunt cinci săli neutilizabile, dar şi alte spaţii din clădire necesită reparaţii urgente”, a declarat miercuri inspectorul general al ISJ, Dumitru Damian.

La rândul său, primarul comunei Topolog, Ion Olteanu, a afirmat că lucrările pentru realizarea campusului şcolar ar fi costat statul român 8,8 milioane de lei, Ministerul Educaţiei alocând constructorului până în prezent 1,7 milioane de lei. “Noi aveam nevoie aici de un campus şcolar, dar în cele din urmă va rămâne doar grup şcolar. Mai avem nevoie însă de cel puţin 1,5 milioane de lei. Am încheiat un proiect european prin care am achiziţionat trei tractoare, pluguri, discuri şi nu avem spaţii pentru depozitare”, a menţionat primarul Ion Olteanu.

Anul acesta, ISJ Tulcea a solicitat de trei ori ministerului de resort fonduri pentru unitatea de învăţământ din comuna Topolog. “Am primit asigurări că vom primi sprijin pentru acest obiectiv, dar ştim în acelaşi timp că ministerul are foarte multe cereri similare din alte judeţe”, a precizat inspectorul general al ISJ.

Potrivit sursei, unitatea de învăţământ din comuna Topolog numără circa 260 de elevi. “Pentru campusul şcolar din Sulina, s-a realizat studiul de fezabilitate, s-a săpat groapa pentru fundaţie care s-a colmatat între timp, iar pentru cel din Tulcea s-a făcut doar studiul de fezabilitate. Nu ştiu care a fost raţiunea de la acea vreme pentru a se începe toate lucrările, dar normal ar fi fost să se încheie mai întâi un proiect şi apoi să fie atacat următorul”, a afirmat inspectorul general al ISJ.

În opinia sa, realizarea proiectului ministerului de resort privind înfiinţarea campusurilor şcolare era necesară în condiţiile în care unităţile urmau să fie date în folosinţă în zone defavorizate, iar familiile ale căror copii urmau să beneficieze de aceste proiecte puteau reduce la maximum cheltuielile pentru transportul, cazarea şi hrana elevilor la unităţile de învăţământ din oraşul Tulcea.

Guvernul a aprobat în luna februarie a anului 2007 un Memorandum privind construcţia şi reabilitarea de campusuri şcolare, programul, parte a procesului de reformă în învăţământul preuniversitar, vizând asigurarea condiţiilor corespunzătoare unui învăţământ competitiv şi în acord cu exigenţele UE.
Într-o primă etapă, potrivit ministrului Educaţiei de la acea vreme, Mihail Hărdău, în program au fost cuprinse 84 de campusuri şcolare, suma alocată în anul 2007 fiind de 86 de milioane de euro. AGERPRES