Unele unităţi de învăţământ tulcene intră în conservare, din cauza lipsei elevilor

scoala-rural.jpgGrădiniţele şi şcolile tulcene din mediul rural se închid din cauza lipsei elevilor, clădiri noi, unele realizate cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în România, urmând să intre în conservare în viitorul an şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea estimează în momentul de faţă că două unităţi de învăţământ, aflate în satele Luminiţa şi Cerbu din comuna Topolog, vor intra în conservare în anul şcolar 2013-2014, din cauza efectivelor de elevi foarte mici.

“În ambele localităţi sunt şcoli foarte frumoase. Cea de la Luminiţa a fost reabilitată de militarii americani prin Ambasada SUA în România şi condiţiile oferite copiilor sunt excelente. Din păcate, nu putem plăti un cadru didactic pentru cinci elevi”, a declarat inspectorul general al ISJ, Dumitru Damian.

În aceste condiţii, în anul şcolar următor, elevii celor două unităţi vor merge la grupul şcolar din Topolog, situaţia celor două unităţi de învăţământ urmând să fie rediscutată în anii viitori în funcţie de planul de şcolarizare. “Oricât de deschişi am fi pentru a aproba clase cu efective subdimensionate, la mijlocul anului şcolar ne vom trezi în imposibilitatea de a plăti salariile cadrelor didactice”, a menţionat inspectorul general al ISJ Tulcea.

Potrivit sursei citate, în judeţul Tulcea mai există cel puţin trei şcoli care au intrat în conservare în ultimii ani, cele trei clădiri situate în comuna Greci necesitând sume importante pentru bugetul Primăriei comunei. “Am solicitat ISJ şi Ministerului Educaţiei acordul pentru închirierea spaţiilor care sunt în conservare. Nu l-am obţinut încă, dar închirierea clădirilor, chiar dacă activităţile care se vor desfăşura acolo vor fi limitate, este singura soluţie pentru ca ele să rămână funcţionale şi să nu se deterioreze până când va creşte numărul de elevi, lucru care nu cred că se va întâmpla prea curând”, a declarat primarul comunei Greci, Sorin Vals.

Potrivit Primăriei comunei Greci, efectivele de elevi din această unitate administrativ-teritorială au scăzut de la circa 800, în anul 1990, la aproape 470, în anul 2010. Chiar şi aşa, la începutul anului şcolar 2013-2014, Primăria intenţionează să dea în folosinţă o nouă şcoală realizată cu sprijinul financiar al UE. De altfel, şcoli care au intrat în ultimii ani în conservare, din cauza lipsei elevilor, se află şi în localităţi din Delta Dunării.

Construită în anul 1880, şcoala generală din satul Luminiţa, comuna Topolog, este una dintre cele mai vechi unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea, pe data de 8 mai 2013, Şeful Biroului de Cooperare Militară din cadrul Ambasadei SUA în România, colonel Air Force, Glan Lawson, participând la recepţia finală a lucrărilor de reparaţie a acesteia. “Aceste proiecte (de reabilitare a unităţilor de învăţământ, n.red.) sunt foarte importante pentru faptul că îi ajutăm pe copiii din această zonă să vină la şcoală. Ei sunt viitorul nostru. Copiii noştri împreună vor menţine alianţa şi prietenia dintre noi”, declara, în timpul ceremoniei de inaugurare, şeful Biroului de Cooperare Militară din cadrul Ambasadei SUA în România, colonel Air Force, Glan Lawson.

De altfel, din anul 2005 până în prezent, potrivit ISJ Tulcea, Ambasada SUA în România a alocat fondurile necesare lucrărilor de reparaţie şi reabilitare a unităţilor de învăţământ din localităţile Ceamurlia de Jos, Luminiţa, Stejaru, Visterna, Sarichioi şi Babadag. AGERPRES