Număr insuficient de microbuze şcolare pentru cei peste 3.000 de elevi bistrițeni navetişti

transport scolar.jpgPeste 3.000 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud ajung zilnic la cursuri cu 60 de microbuze şcolare pentru că şcolile din localităţile lor au fost comasate, dar directorii unităţilor de învăţământ spun că mai este nevoie de încă 16 astfel de maşini de transport pentru a putea face faţă acestui număr.

Potrivit datelor comunicate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în prezent există 60 de microbuze şcolare care fac zilnic peste 210 curse pentru a-i putea aduce la timp pe elevi la şcoală. Alte 16 şcoli au solicitat microbuze şcolare, dintre care trei sunt din municipiul Bistriţa şi oraşele Năsăud şi Beclean, trei sunt situate pe Valea Ilvelor, câte două pe Valea Someşului şi Valea Bârgăului, una pe Valea Ţibleşului, iar restul în zona de câmpie.

Printre şcolile care au solicitat în plus un microbuz şcolar se numără Liceul tehnologic din comuna Telciu, unde cei 209 elevi navetişti din satele Telcişor şi Bichigiu au la dispoziţie doar două microbuze, care efectuează câte trei curse zilnic. De asemenea, Şcoala gimnazială din comuna Rebrişoara a cerut un microbuz, deoarece singura maşină existentă adună 100 de copii din patru sate, efectuând patru curse, ceea ce face ca media pe un transport să fie de 25 copii, în condiţiile în care microbuzul are 16 locuri. Alţi 110 elevi din satul Dealu Ştefăniţei au la dispoziţie un singur microbuz, care face de opt ori pe zi drumul până la Şcoala gimnazială din comuna Romuli, însă nu există cerere pentru un mijloc de transport suplimentar. Au depus cereri, în schimb, directorii şcolilor gimnaziale din comunele Negrileşti şi Lunca Ilvei, cu 32, respectiv 42 elevi navetişti, care au microbuze care fac zilnic câte două sau trei curse.
Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, spune că în cazul şcolilor care nu au făcut cerere pentru microbuze,este posibil ca primăriile să fi preferat să deconteze naveta elevilor decât să suporte costurile de întreţinere pentru un astfel de mijloc de transport, mai ales dacă numărul elevilor este în scădere de la an la an. Cererile pentru microbuze şcolare vor fi înaintate de Inspectoratul Şcolar către Ministerul Educaţiei, în speranţa că licitaţia pentru achiziţionarea acestora va fi finalizată până la sfârşitul anului. AGERPRES