Aproape 9 milioane de lei au rămași necheltuiți din suma alocată pentru implementarea clasei zero

clasa_pregatitoare1.jpgAproape 9 milioane de lei au rămași necheltuiți din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocați pentru implementarea clasei zero, relevă un studiu realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS).

Potrivit unui comunicat al acestei asociații, pentru implementarea clasei pregătitoare în anul școlar 2012-2013 a fost alocată suma de 33.572.928,66 lei, din care au fost cheltuiți 24.727.966,78 lei, suma necheltuită fiind de 8.844.961,88 lei.

Studiul mai arată că majoritatea sumelor alocate pentru clasa zero au fost destinate achiziției de mobilier școlar, de materiale didactice și rechizite. Astfel, aproximativ 68% din totalul inspectoratelor școlare județene au alocat fonduri în principal pentru achiziția de mobilier școlar, aproape 29% dintre acestea au achiziționat rechizite școlare și materiale didactice, iar restul au achitat cheltuielile aferente resursei umane.

Județul cu cele mai multe unități de învățământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău (278 de unități de învățământ). La polul opus este Giurgiu (54 de unități de învățământ).

În cadrul studiului au fost analizate răspunsurile formulate de inspectoratele școlare din 38 de județe respondente la adresele formulate de ANPCPPS România – InfoCons, prin care au fost solicitate informații cu privire la numărul de unități de învățământ în care a fost implementată clasa pregătitoare, sumele alocate acestei destinații, cuantumul cheltuielilor realizate în acest scop de fiecare unitate, precum și destinația sumelor cheltuite.
Din totalul de 42 de inspectorate școlare județene care au fost cuprinse în studiul realizat în perioada iulie-septembrie au răspuns 38 de instituții. AGERPRES/