Traian Băsescu: “Sistemele de educație pregătesc uneori tineri în meserii de care nu este nevoie pe piața muncii”

basescu-traian_noua.jpgPreședintele Traian Băsescu consideră că unul dintre motivele pentru care se înregistrează o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor este acela că sistemele de educație pregătesc uneori tineri în meserii de care nu este nevoie pe piața muncii.

“Avem trei regiuni în care șomajul în rândul tinerilor depășește 30% din numărul șomerilor, și este vorba de regiunea Centru, regiunea Sud-Est și regiunea Sud-Muntenia. Sigur, nu intru în detalii. De ce? Și acest de ce nu este valabil numai pentru România, este clar că este valabil și pentru alte state ale UE, iar unul dintre răspunsuri îl găsim în sistemele noastre de educație, care uneori merg paralel cu nevoile pieței muncii din țările noastre: se pregătesc tineri în meserii de care nu este nevoie pe piața muncii și nu se pregătesc pentru zone în care piața muncii ar fi capabilă să absoarbă acești tineri”, a spus Băsescu, într-o declarație înainte de plecare la Paris, pentru a participa la cea de-a doua ediție a Conferinței privind Ocuparea Tinerilor.

El a susținut că una dintre prioritățile acțiunilor de reducere a șomajului în rândul tinerilor o reprezintă integrarea tinerilor pe piața forței de muncă pe baza programelor de educație și formare. “Aici aș face precizarea că noua legislație a educației creează pentru România condițiile să răspundă pozitiv acestei nevoi de calificare a tinerilor în acord cu nevoile pieței muncii din România. V-aș reaminti că noua lege a educației, legea Funeriu sau cum vreți să-i spuneți, legea Miclea, reînființează școlile profesionale. De asemenea, tot prin Ministerul Educației s-a emis legea uceniciei și, nu în ultimul rând, prin Ministerul Muncii s-au creat structuri de orientare profesională. Aici aș face o subliniere: România a pierdut circa zece ani în pregătirea tinerilor. Dacă vă aduceți aminte, liceele profesionale au fost desființate prin ’98-’99 de marea reformă Marga”, a apreciat Băsescu.

Potrivit acestuia, în acest an, peste 22.000 de tineri au intrat în școli profesionale. “Îmi aduc aminte ce revoltă a fost acum câțiva ani, când spuneam că nu mai avem tinichigii auto, tineri calificați. Astăzi am ajuns să constatăm că fără a specializa tinerii, fără a le da o meserie încă din școală, îi sacrificăm. Un alt pilon al rezolvării problemei șomajului în rândul tinerilor este o mai bună inserție pe piața muncii prin creșterea accesului la informatii – de multe ori tinerii nu știu care sunt joburile disponibile pe piață – și prin acordarea unui sprijin individual, consiliere individuală. Și aici trebuie să remarc faptul că Ministerul Muncii a început să-și creeze structurile, care devin tot mai eficiente în consilierea tinerilor pentru a avea o opțiune profesională”, a completat șeful statului.

El a declarat că în intervenția sa din cadrul Conferinței va susține sistemul dual, acela ca tânărul, în afara unei pregătiri teoretice, să dobândească și abilități de a face o meserie până la terminarea școlii. “La invitația președintelui Hollande, voi participa la o conferință la care participă și alți membri ai Consiliului European, dar și miniștrii Muncii, pe tema ocuparea tinerilor. De ce problema de ocupare a tinerilor a devenit o prioritate în Uniunea Europeană? Datorită situației reale. Spre exemplu, luna trecută, în UE, numărul șomerilor tineri, deci cu vârsta sub 25 de ani, era de 5,6 milioane, iar în zona euro numărul acestora era de 3,6 milioane, reprezentând circa 23% din numărul șomerilor la nivelul Uniunii Europene, respectiv al zonei euro”, a spus Băsescu. AGERPRES