Remus Pricopie: “Statul nu ar trebui să confiște educația, ci să o încurajeze”

pricopie_remus8.jpgMinisterul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat joi că statul trebuie să încurajeze educația, fie că este vorba de învățământul standard, de stat, fie că este vorba de cel privat.

“Mi-am dat seama că educația nu este un domeniu pe care statul trebuie să îl confiște, ci pe care statul trebuie să îl susțină. Educația este un drept al fiecărui individ și cum indivizii foarte mici nu sunt în măsură să decidă pentru ei, de fapt educația este un drept al fiecărei comunități. Comunitatea trebuie să decidă dacă face educația într-un fel sau într-un alt fel pentru că nu există o formulă ideală”, a spus Pricopie la seminarul “Rolul pe care societatea civilă îl joacă în dezvoltarea învățământului independent la toate nivelurile”, organizat de The European Council of National Associations of Independent Schools (ECNAIS).

Remus Pricopie le-a mărturisit participanților la eveniment că inițial avea o raportare negativă față de învățământul privat. “Recunosc că am avut mult timp o raportare negativă față de învățământul privat pentru că aveam în minte anumite cazuri mai vizibile din România, în care între învățământ privat și societate comercială se punea semnul egal, în care uneori standardele de calitate nu aveau nicio relevanță pentru anumite instituții. Dar am realizat că am greșit, că nu poți să generalizezi și să pui o etichetă pe tot sectorul respectiv. (…) Totuși, educația nu poate să însemne orice și atunci intrăm pe ceea ce ar trebui să fie comun, adică interesul copilului”, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, ministrul a adăugat că domeniul educației ar trebui să cuprindă și aspecte ce țin de diversitate. “Societatea americană este atât de deschisă diversității culturale, etnice, politice pentru că ei din start au gândit educația într-un mod cât se poate de liber. (…) Eu am înțeles valoarea învățământului altfel decât învățământul de stat, dar cred că și în învățământul de stat, atât cât se poate, ar trebui să lăsăm loc pentru diversitate. Sunt câțiva pași deja realizați, dar cred că acest obiectiv ar trebui să se regăsească în continuare pe agenda noastră”, a conchis Pricopie. AGERPRES