Sindicaliştii din învăţământ din judeţul Olt s-au pronunţat împotriva grevei generale

barbu ionel.jpgSindicaliştii din învăţământul preuniversitar din judeţul Olt s-au pronunţat împotriva declanşării grevei generale în sistem, dar au fost de acord cu începerea altor forme de protest, precum greva de avertisment şi de solidaritate şi neîncheierea situaţiei şcolare la finalul primul semestru de şcoală, în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, a declarat preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Olt, Ionel Barbu.

“Până acum, în Olt, sunt îndeplinite condiţiile legale pentru miting, pentru blocarea anului şcolar şi neîncheierea situaţiei şcolare la sfârşitul primului semestru, grevă de avertisment şi de solidaritate. SIP Olt are 5.393 de membri, dintre care au răspuns la chestionarele privind mişcările de protest 3.815 membri. Pentru miting de protest au răspuns cu afirmativ 3.026 membri şi 729 s-au pronunţat împotrivă. Pentru neîncheierea situaţiei şcolare la sfârşitului semestrului I şi blocarea anului şcolar au fost 2.740 răspunsuri pentru şi 1.075 împotrivă, în privinţa grevei de avertisment şi de solidaritate avem 3.053 de răspunsuri pentru şi 762 împotrivă. S-au pronunţat pentru declanşarea grevei generale 2.659 de membri de sindicat, iar împotrivă 1.156. Numărul celor care s-au pronunţat favorabil declanşării grevei generale este mai mic decât jumătate plus unu din numărul total de membri de sindicat”, a arătat Ionel Barbu.

Acesta a menţionat că pentru sindicate greva nu trebuie să reprezinte un scop în sine şi, în situaţia în care în urma negocierilor, revendicările sindicaliştilor din învăţământ vor fi soluţionate, nu vor avea loc proteste. Calendarul eventualelor proteste va fi stabilit de comun acord de toate cele trei federaţii sindicale din învăţământ, după finalizarea consultărilor, ce se desfăşoară prin referendum, cu membrii sindicatelor.
Ionel Barbu a menţionat că în situaţia în care în alte judeţe din ţară ar începe greva generală în învăţământ, în judeţul Olt acest lucru nu s-ar întâmpla, însă ar avea loc grevă de avertisment (de două ore) şi de solidaritate.

“Sunt promisiuni şi semnale că revendicările vor fi satisfăcute. Bugetul preconizat pentru educaţie este de 3,4%, la care se adaugă 0,3% pentru cercetare, două miliarde lei pentru plata diferenţelor salariale conform normative în vigoare şi 300 milioane euro din fonduri structurale pentru cele 1400 de proiecte de investiţii începute şi blocate în 2009. În concluzie, bugetul preconizat pentru anul viitor este puţin mai mare decât în anii anteriori”, a adăugat Ionel Barbu.
Sindicatele din învăţământ au cerut modificarea în regim de urgenţă a Legii Educaţiei Naţionale, renunţarea la finanţarea “per elev”, reînfiinţarea şcolilor profesionale, reintroducerea concursului naţional unic de titularizare în sistem etc. Angajaţii din învăţământ mai vor şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. AGERPRES