Federatia Educatiei Nationale cere sprijinul OIM

Federatia Educatiei Nationale a formulat o petitie catre Organizatia Internationala a Muncii, prin care i-a solicitat sa intervina de urgenta la Guvernul Romaniei pentru a verifica legalitatea demersului proiectului de modificare a Legii privind contractele de munca.
Potrivit unui comunicat de presa remis presei, FEN s-a adresat OIM ca urmare a initierii proiectului de modificare a Legii contractelor de munca, in sensul restrangerii dreptului sindicatelor de a mai negocia drepturi salariale pentru salariatii bugetari.

“Prin proiectul de modificare a acestei legi, Guvernul Tariceanu incearca ‘legalizarea reducerii la tacere’ a organizatiilor sindicale. Avand in vedere ca intreaga legislatie, interna si internationala, se exprima in sensul asigurarii dreptului de negociere colectiva, apreciem ca materializarea intentiei de modificare a Legii 130/1996 va conduce la anularea acestui drept fundamental garantat de Constitutie si la reducerea, pana la negare, a rolului si atributiilor sindicatelor. Proiectul de modificare a Legii 130/1996 este poate cea mai grava incercare a Guvernului Tariceanu de a anula atat dreptul salariatilor la negocieri colective, cat si dreptul de libera asociere si reprezentare colectiva prin sindicate” – a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.
La randul ei, Federatia “Alma Mater” si-a exprimat dezacordul fata de initiativa ministrului muncii, Paul Pacuraru, de a modifica Legea contractelor de munca.
“Alma Mater” preciza ca isi rezerva dreptul de a sesiza instantele internationale (OIM si Internationala Educatiei) in cazul in care se va da curs initiativei ministrului muncii.