Remus Pricopie: “Nu ar trebui abordări radicale ale profesorilor cu programul Şcoala Altfel”

scoala_altfel.jpgProfesorii ar trebui să evite abordările radicale privind programul de activităţi extracurriculare “Şcoala Altfel” doar din cauza atitudinii ferme aplicate după cazul învăţătoarei de la Şcoala nr.10 din Bucureşti, a declarat vineri, la Braşov, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
El a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă despre petiţia a peste 4.000 de cadre didactice din judeţul Galaţi care au anunţat că intenţionează să nu se mai implice în desfăşurarea acestui program din cauza tot mai deselor acuze la adresa profesorilor că ar solicita bani de la părinţi şi elevi, fără a putea să justifice modul în care sunt cheltuiţi.

“Am văzut şi eu un articol, eu nu am fost informat direct la minister sau nu ştiu să fi primită o adresă, în minister intră câteva mii de hârtii pe zi, ar fi trebuit să ajungă petiţia semnată de cadrele didactice din Galaţi. Cred că este nevoie să clarificăm câteva lucruri. Ceea ce s-a întâmplat la şcoala nr.10 din Bucureşti este un caz absolut inadmisibil, regretabil şi eu cred că după ce am văzut acest caz trebuie să avem atitudini foarte clare, ferme, pentru ca un astfel de caz să nu se mai întâmple şi în alte locuri. De aici însă, de la atitudine fermă faţă de un caz, de conduită fermă faţă de un cadru didactic, şi până la întreruperea unor activităţi didactice, este adevărat extracurriculare, cred că este un salt mult prea mare. Elevii trebuie să meargă în continuare în excursii şi sunt convins că profesorii se vor implica în continuare, dar trebuie să avem grijă de un singur lucru, transparenţa banilor. În plus vreau să vă spun că, în fişa postului fiecărui cadru didactic intră activităţi care ţin de ceea ce se întâmplă în clasă, dar şi activităţi care într-adevăr nu sunt obligatorii, este o paletă în afara orelor de clasă”, a spus ministrul.
Întrebat dacă se vor aplica sancţiuni cadrelor didactice din judeţul Galaţi, ministrul Educaţiei Naţionale a spus că nu crede că este cazul şi că probabil în perioada următoare se va lua în discuţie posibilitatea de finanţare a acestui program, dar deocamdată în bugetul ministerului nu sunt prevăzute fonduri.
El a subliniat că pentru desfăşurarea activităţilor din acest program “Şcoala Altfel” nu a existat niciodată un buget, aşa cum sunt prevăzute bugete pentru taberele şcolare organizate în vacanţele elevilor, pentru desfăşurarea olimpiadelor sau a altor concursuri. “Şcoala Altfel se poate întâmpla în foarte multe moduri. Nu orice activitate Şcoala Altfel se face cu bani”, a adăugat ministrul.

Pricopie a adăugat că a avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, astfel ca Palatul Parlamentului să aibă porţile deschise în perioada desfăşurării programul “Şcoala Altfel”, cel puţin pentru elevii din Bucureşti şi Ilfov.

Aproximativ 4.800 de cadre didactice din judeţul Galaţi au semnat o petiţie în care informează forurile responsabile că intenţionează să nu se mai implice în desfăşurarea programului de activităţi educative extracurriculare şi extraşcolare ‘Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!’, a anunţat, miercuri, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu. “Membrii de sindicat au semnat o petiţie în care anunţă că sunt hotărâţi să nu se mai implice sub nicio formă în organizarea activităţilor care presupun consum financiar sau de materiale, care nu se asigură prin bugetul de stat, ci de la părinţi sau de la profesori. De asemenea, cadrele didactice au mai completat şi câte un referat de necesitate pe care le vor înainta către secretariatele şcolilor, cu toate materialele necesare, pentru activitatea zilnică şi pentru cele cuprinse în săptămâna ‘Şcoala Altfel'”, a declarat Lidia Antoniu.

Liderul de sindicat a spus că, dacă nu se vor găsi fondurile necesare, programul ‘Şcoala Altfel’ ar putea să se limiteze la a se desfăşura doar la nivelul unităţilor de învăţământ, fără vizite la muzee, excursii tematice şi diverse spectacole. AGERPRES