Europarlamentarul Ramona Mănescu solicită o modificare legislativă de facilitare a colaborării dintre universități și mediul de afaceri

manescu_ramona1.jpgLegislația europeană din ultimii patru ani susține programele educaționale și încurajează companiile prin facilitățile oferite să creeze locuri de muncă pentru tineri, dar această legislație trebuie transpusă la nivelul fiecărui stat european, ea trebuie să aibă un fundament economic pentru a funcționa, iar Guvernul trebuie să aibă capacitatea să sprijine întreprinderile mici și mijlocii, să ofere posibilitatea companiilor să angajeze, este concluzia la care au ajuns miercuri participanții la o dezbatere cu tema “Rolul Parlamentului European în viața tinerilor”.

“Am introdus în noile programe europene instrumente noi dedicate tinerilor, în sensul că se alocă fonduri consistente pentru a încuraja companiile, s-a modificat legislația din ultimii patru ani. În momentul de față, în Europa, toți cei care creează locuri de muncă trebuie să acorde prioritate tinerilor. S-au creat instrumente, s-au creat facilități pentru studenți. În toate legislațiile, în toate domeniile s-a introdus obligativitatea de a se crea locuri de muncă pentru tineri, de a-i angaja cu prioritate, prin acordarea de facilități fiscale pentru companii”, a spus candidatul PNL la europarlamentare, Ramona Mănescu.

Aceasta a mai precizat că s-ar impune, la nivel național, o modificare legislativă prin care să se faciliteze colaborarea dintre școală și mediul de afaceri, precum și adaptarea programei școlare la cererea de pe piața muncii.

În context, viceliderul grupului parlamentar al PNL, Răzvan Mironescu, a spus că, din punct de vedere legislativ, nu se poate face mare lucru în pregătirea studenților pentru viitoarea carieră. “Până în momentul în care nu se va ajunge la o programă școlară foarte ancorată în realitate, vă veți lovi de discrepanța dintre teorie și practică”, le-a spus acesta studenților prezenți la dezbatere.

Eurodeputatul PNL Renate Weber le-a recomandat studenților să se îndrepte către programe consacrate la nivel european, în acest sens ea le-a oferit acestora o broșură de informare prin care pot fi accesate bursele Erasmus Plus, dacă tinerii decid să studieze pentru o perioadă de timp într-o altă țară.

Cât privește implicarea UE în politicile educaționale, Weber a spus că există o inițiativă de finanțare a creării de locuri de muncă pentru tineri, cu aproximativ 8 miliarde de euro, pentru intervalul 2014-2015, bani care vor merge cu precădere spre țările din UE cu un șomaj de peste 25%. “Pentru că e vorba de tineri, se pune accentul pe strategie și inovație”, a spus eurodeputatul liberal.

Studenții s-au exprimat în legătură cu cele mai actuale teme de interes în plan european precum integrarea tinerilor pe piața muncii, oportunitățile europene în educație, modul de funcționare al instituțiilor europene ș.a. Temele dezbătute sunt cele propuse de studenți atunci când s-au înscris online, iar pe parcursul dezbaterii aceștia pot participa la discuții.

La evenimentul organizat de Societatea Studenților Universității din București (SSUB), la Palatul Parlamentului, au participat câteva sute de studenți, printre vorbitori numărându-se și rectorul SNSPA, Alina Bărgăoanu. AGERPRES