Elevi din patru şcoli mureșene vor derula un proiect dedicat Elveţiei

Elevii de la Gimnaziile “Europa”, “Liviu Rebreanu”, “Tudor Vladimirescu” şi “Serafim Duicu” din Târgu Mureş vor purta însemnele Elveţiei în cadrul unui proiect educativ denumit “Săptămâna Elveţiei”.

Proiectul a debutat luni, 5 mai 2014, şi a fost iniţiat de Asociaţia pentru Managementul Artelor (AMA), cu sprijinul Ambasadei Elveţiei, al Camerei de Comerţ Elveţia-România, al Azomureş S.A. (companie românească cu acţionariat elveţian) şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Elevii din şcolile amintite vor învăţa despre “Ţara Cantoanelor” în cadrul unor module interactive, timp de o săptămână.

“Patru şcoli din Târgu Mureş se vor transforma în mici Elveţii. De la culori, la ce vor face la clase, de la activităţile din şcoli, la activităţile din afara şcolilor, se vor juca de-a Elveţia, vor învăţa despre Elveţia. Scopul nostru este să aducem un element nou de educaţie pentru aceşti elevi. Mi-e greu să-i explic unui copil ‘Fă curat în jurul tău’, dar dacă se joacă de-a Elveţia şi înţelege că acolo este curat nu pentru că sunt foarte mulţi care fac curat, ci pentru că sunt foarte puţini care fac mizerie, acel elev va înţelege că îşi poate dori să trăiască în Elveţia şi că-şi poate crea o mică Elveţie la nivel de valori în jurul lui”, a declarat Dan Piroi, director executiv al AMA. El crede că, astfel, elevii vor renunţa să mai facă mizerie: “Dacă vorbim despre curăţenia elveţiană, va arunca o hârtie aflată pe jos, chiar dacă nu a aruncat-o el, va învăţa să vină la timp, pentru că punctualitatea şi ceasurile sunt un atribut al Elveţiei. Noi avem convingerea aceasta, verificată în timp, că jucându-se astfel şi învăţând despre anumite specificităţi ale unei ţări, în timp poate îngloba acele atribute în comportamentul său zilnic”.
În cadrul “Săptămânii Elveţiei” se va învăţa şi ceea ce înseamnă punctualitatea, seriozitatea şi dragostea de natură.

La rândul său, directoarea Gimnaziului “Europa”, Mihaela Însurăţelu, a arătat că în această săptămână vor fi derulate activităţi diverse, de la creaţii literare, desene pe tema Elveţiei, la jocuri olimpice ce presupun competiţii sportive şi concursuri pe tema Ambasadei Elveţiei. “Totul culminează, pe 9 mai, cu festivitatea de premiere, unde vor fi premiate toate aceste concursuri, cum ar fi cea mai elveţiană şcoală dintre cele patru concurente, sau Ambasada Elveţiei, sau modul de organizare a materialelor şi de prezentare a lor, şi desigur desenele copiilor din fiecare şcoală, echipele sportive care s-au implicat. Deci, va fi o festivitate de premiere cu premii însumând 50 de kilograme de ciocolată, care cred că a fost atracţia acestui proiect. Concursul de cultură generală are drept premiu o deplasare de câteva zile la Bucureşti, o întâlnire cu ambasadorul Elveţiei, servirea mesei într-un restaurant elveţian”, a precizat Mihaela Însurăţelu. AGERPRES