IŞJ Suceava aşteaptă de la Guvern fondurile pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie din august

olimpiada3.jpgInspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, şi-a exprimat, joi, în cadrul Colegiului prefectural, îngrijorarea faţă de faptul că nu a primit de la Guvern banii necesari organizării Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, programată să se desfăşoare în perioada 1 – 11 august la Suceava.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a spus că, la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, de la Suceava, vor participa 50 de ţări, dintre care cel puţin zece state europene. Potrivit lui Lazăr, această olimpiadă a devenit unul din cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, iar România a obţinut anul trecut primul loc.

În raportul prezentat de şeful IŞJ Suceava se precizează că pentru cheltuielile privind asigurarea serviciilor de cazare, masă, săli de conferinţe, logistică, 40 de telescoape astronomice, consumabile, transport la sosire şi plecare a participanţilor şi pentru vizita în România a preşedintelui şi secretarului Comitetului olimpic internaţional, suma totală estimată este de 773.752 lei, iar pentru alocarea acesteia, echivalentul a aproximativ 171.945 euro, Ministerul Educaţiei Naţionale a adresat un Memorandum Guvernului României.

”Acest Memorandum a primit avizele în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne, iar în prezent se află la Ministerul de Finanţe, după care, dacă va avea aviz favorabil, urmează să fie aprobat în şedinţă de guvern. Menţionăm că acest memorandum se află din 29 aprilie 2014 la Ministerul de Finanţe şi ne manifestăm îngrijorarea privind întârzierea acordării acestor fonduri, care sunt vitale pentru organizarea olimpiadei internaţionale”, a spus Lazăr.
El a precizat că, în ceea ce priveşte vizita în România a preşedintelui şi secretarului Comitetului olimpic internaţional, excursiile şi deplasările pentru profesori, excursiile şi deplasările pentru elevi, materialele necesare pentru participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi pentru festivitatea de premiere, costurile estimate sunt de 166.736 lei, din care IŞJ Suceava dispune de 100.000 lei.
”Suntem descoperiţi cu suma de aproximativ 67.000 lei, dar ne străduim să acoperim această sumă prin implicarea unor sponsori din judeţ şi din ţară”, a mai spus Lazăr.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru organizarea ceremoniilor de deschidere şi închidere ale olimpiadei, estimate la 88.000 lei, IŞJ Suceava a înaintat un memorandum Primăriei, care a răspuns favorabil.

Potrivit lui Lazăr, în această olimpiadă vor fi implicate aproximativ 600 persoane, dintre care 250 elevi din 50 de ţări, 120 de membri ai Comitetului internaţional care validează subiectele şi asigură traducerea acestora, 30 de observatori străini, 40 de persoane din comitetul ştiinţific, dar şi membri ai comitetului de organizare. AGERPRES