Caraş-Severin: cadrele didactice se pregătesc de examenul de definitivat

Aaproape o sută de cadre didactice vor susţine luni, 14 iulie, examenul de definitivat la nivelul judeţului Caraş-Severin, după ce candidaţii au trecut cu bine de inspecţiile de la clasă.

Examenul de definitivat va avea loc la Şcoala Gimnazială “Mihai Peia” din Reşiţa, unde 96 de cadre didactice din judeţ sunt aşteptate să participe. Candidaţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a rezolva subiectele. Ei au susţinut inspecţiile de specialitate care le dau dreptul să participe şi la proba teoretică. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, cea mai mică notă obţinută la inspecţiile la clasă este de 8,50.

“La nivelul judeţului Caraş-Severin, au fost înscrişi 104 candidaţi, dar ulterior o parte dintre ei a depus cereri de retragere, astfel încât 96 au drept de participare la examenul de luni, grupaţi pe 31 de specializări. Cei mai mulţi candidaţi sunt înscrişi la limba engleză – 12, la limba română – 11, educatoare – nouă şi învăţătoare – opt”, a declarat Nicoleta Marcu, vicepreşedinta Comisiei de examinare.
Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 19 iulie. De asemenea, în zilele de 19 iulie, până la ora 21:00, iar pe 20 iulie, până la ora 15:00, se vor putea depune contestaţiile, la acelaşi Centru de examen, rezultatele finale urmând a fi afişate pe 24 iulie.

Nota minimă de promovare a examenului de Definitivat este nota 8,00. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Cele care nu obţin definitivatul pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Pentru a se putea prezenta la proba scrisă a examenului, candidaţii trebuie sa îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ, şi anume calificativul parţial pentru anul şcolar în curs să fie “foarte bine” sau “bine”; media notelor finale la inspecţiile speciale de cel puţin 8,00; stagiu efectiv de predare la catedră să fie de cel puţin un an. La propunerea inspectorilor şcolari, direcţia de specialitate din Ministerul Educaţiei Naţionale poate acorda derogare de maximum o lună de la vechimea minimă la catedră de un an. AGERPRES