Studenţii vor 25% din votul total pentru alegerea rectorului şi a decanilor

unsr_lideri.jpgStudenţii vor să aibă 25% din votul total pentru alegerea rectorului şi a decanilor, conform unei propuneri adresate de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) oficialilor din Ministerul Educaţiei Naţionale.

Întâlnirea dintre reprezentanţii UNSR cu ministrul delegat Mihnea Costoiu şi cu secretarul de stat Gigel Paraschiv a avut loc luni seara, temele de discuţie fiind problemele emergente ale studenţilor, noi proiecte şi amendamentele aduse Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin OUG 49/2014, se arată într-un comunicat al UNSR remis marţi.

“Cel mai important aspect pe ordinea de zi a fost iniţiativa UNSR ‘25% pentru studenţi!’, ce vizează modificarea articolului 209 din Legea 1/2011, anume modalitatea de alegere a rectorului. Cerem ca votul reprezentanţilor studenţilor la nivel instituţional (Senatul universităţii, respectiv Consiliul facultăţii) să redevină un pilon al parteneriatului student – universitate. UNSR propune ca studenţii să aibă 25% din votul total pentru alegerea rectorului şi a decanilor dintr-o instituţie de învăţământ superior”, se precizează în comunicat.

În acest sens, conducerea UNSR anunţă că va derula o campanie de popularizare a rolului studentului ca partener în procesul educaţional, printr-o serie de conferinţe şi dezbateri la nivel naţional pe tematica “25% pentru studenţi!”, considerând că numai prin adoptarea acestei propuneri se face un prim pas spre transparenţă şi parteneriat echitabil.

O altă propunere înaintată de UNSR este “DNA-ul Studenţesc”, care are drept scop reducerea corupţiei din mediul universitar. “UNSR consideră că studenţii au nevoie de un organism care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor acestora sub formula unui parteneriat civic-instituţional şi ne dorim să încheiem parteneriate cu MEN, Consiliul Naţional al Rectorilor, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public”, se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii studenţilor reamintesc că, încă din 2006, “DNA-ul Studenţesc” a urmărit diminuarea “afacerilor” cu locurile de cazare din căminele studenţeşti, pe care le întreprind atât studenţii, cât şi administratorii la începutul fiecărui an universitar, însă începând de anul acesta “planul de atac” este mult mai complex.

“Un alt proiect pe care dorim să îl implementăm este UNSR Academy. Acesta constă într-o serie de sesiuni de formare pe domenii transversale programului de studiu pe perioada verii 2014 la care să ia parte studenţi din mai multe centre universitare. Obiectivul acestui proiect îl reprezintă facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă prin dobândirea de noi competenţe, dezvoltarea procesului educaţional şi valorificarea cunoştinţelor acumulate”, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele UNSR, Şeila Abdulamit. AGERPRES